2480 bekeken

‘Het was schrikken toen de ondergrond boven kwam‘

In week 11 startte Nico Hoogendoorn in Slootdorp met het planten van broccoli. De bedoeling was om daar in week 9 al mee te beginnen.

"Je kunt je voorstellen wat ons te doen stond, maar met Pasen zitten we qua planten weer op schema met een wekelijkse planting", aldus Hoogendoorn op 23 maart. Voor de allereerste planting gebruikte Hoogendoorn 96-trayplanten, daarna zijn het 228-trayplanten. De inhaalslag maakte de Noord-Hollander door straf door te gaan met planten. "De spreiding in de oogst komt er straks wel uit door het verschil in aantal groeidagen." Het vroegste ras is Tinman, daarna volgen Cuba, Parthenon en vervolgens Iron Man.

Tinman van stal gehaald

Hoogendoorn ligt zijn rassenkeuze toe: "In het vroege segment heb je nog keuze uit meerdere rassen, voor de zomer is die keuze zeer beperkt. Tinman hebben we van stal gehaald omdat de rassen in het vroege segment vrij snel last hebben van 'kattenogen'. Een aantal jaren geleden hadden we Tinman bij de September zaai, maar nu proberen we dit ras vanuit de belichte opkweek bij plantenkwekerij Gitzels. Iron Man gebruik ik in de zomerteelten, met nog enkele rassen erbij om het vol te krijgen. We hopen dan ook dat er voor later in het seizoen weer meer zaad van Iron Man beschikbaar is. Zoals de geluiden nu zijn, is dat ook het geval, maar dat wachten we toch nog maar even af."

Grond onderin behoorlijk nat

Het planten verliep goed, hoewel het bij de grondbewerking kort voor het planten toch wel een beetje schrikken was toen de ondergrond naar boven werd gehaald. "Bovenop leek het droog genoeg, maar onderin bleek het nog steeds behoorlijk nat. Dan kun je zien wat we in de afgelopen tijd aan neerslag te verwerken hebben gekregen."

Doek blijft liggen

Ruim voor het planten werd varkensdrijfmest gereden en net na het planten 500 kilo per hectare KAS volvelds gestrooid. Het onkruid werd aangepakt bij het plantklaar maken met de kopeg en Devrinol. Na het planten is 2 liter per hectare Springbok toegediend. Daarna werd vliesdoek gelegd. "Dat laten we liggen tot de eerste of tweede week van mei. Ik ben niet zo van doek eraf halen en weer terug leggen." Na het verwijderen van het doek wordt geschoffeld en volgt afhankelijk van een grondmonster een bijbemesting.

Of registreer je om te kunnen reageren.