‘Druk met rabarber oogsten en met geduld hebben’

Varkens eruit, rabarber erin. Zo ongeveer startte Martin Peeters in het Limburgse Heide meer dan twintig jaar geleden met de teelt van rabarber.

"De adviseur raadde me indertijd aan met ijsbergsla en prei te starten. Dat vertelde hij overal, daarom besloten we iets anders te gaan doen... Het voordeel van rabarber is dat het een intensieve teelt is, met toentertijd weinig mechanisatie. Dat paste bij ons en dat is nog steeds zo. Je moet wel geduld hebben: als je begint, weet je dat je pas voor het eerst kunt oogsten in het derde teeltjaar. De boekhouder en de bank hebben me toen regelmatig bedenkelijk aangekeken."

Planten en industrie

Peeters breidde de rabarberactiviteiten verder uit met de opkweek van rabarberplanten en met de handel in industrierabarber. "Vanaf half mei tot eind juni oogsten we voor de industrie, aangevuld met handel in industrierabarber, en met de afzet van op ons bedrijf opgekweekt plantgoed van half juni tot half juli. Eind oktober starten we weer met de eerste rabarber onder dak voor de verse markt, daarmee gaan we door tot half april."

Koude in de open lucht

Nu, in maart, wordt geoogst van planten die de benodigde koude bijeen hebben gesprokkeld tijdens een verblijf in de open lucht. "Normaal oogsten we rond 18 februari voor het eerst van dit soort planten. Dit jaar is dat door de matige winter twee weken later." Daaraan voorafgaand is geoogst van planten die de benodigde koude in de koelcel kregen. "Die planten komen in partijen na elkaar in de koelcel en worden in meerdere rondes in productie gebracht. De eerste oogstronde was van eind oktober tot Sinterklaas, de tweede loopt van eind november tot Kerstmis. Vanaf 10 januari komt de derde afdeling in productie. Op 11 februari zijn we met de vierde afdeling gestart. Hier oogsten we op maandag en donderdag, tegelijk met planten van de natuurlijke koude in een kleinere huurstal. Dat wisselen we dan weer af met de oogst van planten van de natuurlijke koude in een grotere huurstal. Daar oogsten we op dinsdag en vrijdag."

Alleen nog Goliath

Goliath is het ras voor alle teelten. "Zes, zeven jaar gelden zijn we gestopt met Frambozen rood. De oogst van dat ras - ook voor de verse markt - viel samen met de oogst van industrierabarber. Je kunt je over de kop werken, maar dat is niet de bedoeling: we hebben ervoor gekozen alleen in de zomer industrierabarber te doen. We zijn nu wel in gesprek met de verwerkende industrie, want normaal komt de levering aan hen vanaf 10 mei op gang, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Alleen als het in april 25 graden wordt, is er straks niets aan de hand."

Grond nog te nat

Naast het huidige oogstwerk is het in deze periode de kunst voldoende geduld op te brengen. "Er moet in de buitenteelten nog veel gebeuren, maar het is nog te nat. Eerst moeten we het onkruid aanpakken met een bodemherbicide, dan volgt de kalibemesting, en vervolgens het injecteren van drijfmest. Normaal zouden we daar nu mee bezig zijn. Dat deden we tot enkele jaren geleden altijd door de mest met slangen tussen de gewasrijen te laten lopen, waarna met een rijencultivator werd ingewerkt. De NVWA was het daar niet mee eens, sindsdien werken we met een mestinjecteur die we hebben aangepast voor rabarber."

Of registreer je om te kunnen reageren.