Doorgaan naar artikel

‘Los of verenkelen, dat hangt af van de maat’

Volgende week gaan we de eerste nieuwe wortels opzetten”, meldt Dirk Spruit in Nibbixwoud. Het is woensdag 16 november, week 46.

Het nieuwe seizoen start met Topscore. “We zijn vrij laat met omschakelen, omdat we nog genoeg oude wortels op voorraad hadden. Het kwam ook wel gunstig uit met het rooien van de wortelen. We konden daar ook wat later mee beginnen, anders hadden we ze nog ‘in de groei’ moeten pakken. Het was op het moment van rooien misschien nog net even te warm zodat we even wat meer hebben moeten koelen, maar voor de rest was het ideaal, ook als ik zie hoeveel grondtarra binnen is gekomen. De eerste wortels hebben volgende week drie, vier weken in de koelcel gezeten, dat is mooi.”

Vier rassen

Vorige week woensdag gingen bij Spruit de laatste wortels over de sorteerinstallatie, naast Topscore waren dat de rassen Flexine, Vintor en First Lady. Het laatste ras staat op het programma voor de trek vanaf eind april tot in juni, parallel aan het begin van de trek met Flexine. “We hebben dit jaar goede resultaten met First Lady gehaald. Dat was toen 4 hectare, voor het komende jaar gaan we naar 9 hectare.”

190.000 per hectare

Spruit is tevreden over het aantal wortels dat is gerooid, over de maat, en de gezondheid. “Ik denk dat alle rassen zowat gelijke hoeveelheden wortels hebben gegeven, zo’n 190.000 per hectare. Zelfs voor Vintor bereikten we dat aantal. Dat is netjes, want voor Vintor was het begin dit jaar lastig akkerbouwers te vinden.”

Los of verenkelen

Het sorteren van de wortels gebeurt in de maten 3,25 tot 5 centimeter en vanaf 5 centimeter. Een gedeelte van de wortels wordt los opgezet, en een deel in verenkelingsrekken, dan met 375 stuks per vierkante meter. “Los opzetten geeft meer kilo’s per bak, verenkelen geeft meer lof per wortel. Wat we doen, los of in rekken, hangt af van de partijmaat: de fijnere partijen verenkelen we meestal, bij los opzetten is 400 wortels per vierkante meter het gunstigst voor kleinverpakking en voor onze markten.”

Oude Vintor

Dirk Spruit liep vorige week niet over van enthousiasme over de laatste oude Vintor. “De productie blijft me te veel achter, waarschijnlijk mede veroorzaakt door verkurking van het snijvlak. Dat geeft misvorming omdat een deel van de krop wel doorgroeit, en een deel wordt geremd. Ik vermoed dat de productie op meer bedrijven tegenvalt, kijkend naar de huidige prijsvorming. Die is nu (16/11) weer wat minder, maar heeft op de vrije markt rond de 1,70 euro per kilo gezeten. We gaan nog twee, drie weken door met Vintor.

Collectief gedragen onderzoek

De activiteiten rond gewascoöperatie voor witlof in oprichting staan voor wat Dirk Spruit betreft op een laag pitje. “Te veel werk gehad, ik heb er de laatste weken weinig aandacht aan gegeven. Maar aan de noodzaak voor collectief gedragen onderzoek is natuurlijk niets veranderd. Er hebben zich al verstandige collega’s aangemeld, nu alle andere verstandige collega’s nog. We moeten dat echt met zijn allen voor elkaar zien te krijgen, om de coöperatie een goede start te geven. Als sector kunnen we het ons simpelweg niet permitteren om het onderzoek uit onze handen te laten glippen. Dat is een verantwoordelijkheid die we collectief hebben.”

AUTEUR JOOST STALLEN

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dirk Spruit

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin