teeltgeluid

‘Jaarrond prei leveren, dat is de bedoeling’

Het is de bedoeling van Robert Sandee in Kamperland om jaarrond te produceren. Hij is de enige met op water geteelde prei voor de zuidwestelijke supermarktketen Agrimarkt.

Sinds hij de waterteelt in 2013 startte is jaarrond telen nog niet helemaal gelukt, onder andere vanwege problemen met de planning voor het aanleveren van de voor de teelt benodigde losse planten. "Dit jaar is de plantaanvoer beter geregeld", aldus Sandee.

Voorjaar voldoende prei

Voor hemzelf ligt de uitdaging erin in het voorjaar ook nog voldoende prei te hebben. Hij kan in het waterbassin uitplanten tot begin september, dan met grotere partijen planten om ervoor te zorgen dat het systeem vol komt te staan. Pas vanaf half februari kan pas weer opnieuw geplant worden, de eerste oogst van deze planten valt dan eind mei/begin juni.

"De kunst is dus om in augustus nog voldoende planten te hebben voor directe levering, en tegelijk voldoende ruimte te maken voor planten die je in de winter en in het voorjaar kunt telen voor overbrugging van de periode tot eind mei." Vorig jaar probeerde hij de levering in het voorjaar veilig te stellen door langer door te gaan, tot in november met in Spanje opgekweekte planten. Die Spaanse planten maakten voor het invallen van de winter echter te weinig gewas. "Voordat die in het voorjaar voldoende massa hadden, zat er al schot in."

Risico op vorst

Het kan fout gaan als bijvoorbeeld de groei tegenvalt. Vorst is in het Zeeuwse Kamperland niet het grootste probleem, en de nieuwe tunnel over het teeltbassin is goed af te sluiten. "Als het met de temperatuur toch fout gaat, dan loopt het bovenste deel van het gewas - dat boven de polystyreen drijvers uitsteekt - wat meer vorstrisico dan de wortels. Het water is altijd wel zo'n 10 à 12 graden Celsius, gelijk aan de bodemtemperatuur." Het ras voor de winterperiode is Pluston, voor het laatste deel aangevuld met Lucretius. "Pluston was op, Lucretius was het alternatief."

Verkoop per stuk

Sandee kan met de huidige omvang van zijn teeltsysteem de afzet via de supermarktketen Agrimarkt mooi bijhouden. Hij levert de prei, met drie stuks in een foliehoes, twee keer per week uit. De verkoop in de winkel gaat per stuk. "Dat is gunstig, want de dikte van de prei kan variëren. Op de verpakking staat dat ze wat jonger geoogst zijn, omdat dat de malsheid ten goede komt. En dat is ook het geval."

Een beetje roest

In de teelt duikt wat roest op, vooral in de plantingen die al wat langer groeien. De dichtheid is daar hoog. Sandee was van plan met Serenade te behandelen, maar dat schoot erbij in. "Het is niet het allergrootste probleem, en je kunt de vlekjes er gewoon afpellen. De prei is ook gewoon leverbaar." Op de jongere plantingen heeft hij wel eenmaal Rudis ingezet, dat bleek in vorige jaren afdoende. "Misschien dat ik op de laatste plantingen nog een keer Rudis inzet."

AUTEUR JOOST STALLEN

Of registreer je om te kunnen reageren.