teeltgeluid

‘Afgeschreven, maar toch nog behoorlijk bijgetrokken’

De zelfrijdende Hardi spuitmachine die zaterdag op het spruitkoolplatform in Zevenhuizen stond, is van André Noordhoek uit Bleiswijk. Hij schafte het apparaat afgelopen zomer aan ter vervanging van zijn getrokken spuit. "Dit is mijn derde spuit 'met lucht', maar wel mijn eerste zelfrijder. Hij is er gekomen om onder natte omstandigheden langer aan de gang te kunnen blijven."

Dat was dit jaar niet aan de orde, maar dat was in 2015 wel het geval. "Ik had toen nog die getrokken machine. We moesten toen op een gegeven moment afzien van een bespuiting, omdat het onmogelijk was op het land te komen. Dat heeft toen 15 hectare gekost, doordat zich direct daarna een explosie van light leaf spot aandiende: 7 hectare is toen direct gefreesd, en 8 hectare was niet meer oogstbaar."

Terugkomend op de nieuwe zelfrijder: "Daarin zit je als een vorst, hoog en droog, met 33 meter werkbreedte. Er zit ook nog gps-

gestuurde sectie-afsluiting op, die heb ik dit jaar nog niet nodig gehad. Volgend jaar heb ik wel wat percelen met gerende stukken."

Volop werk voorsorteerder

Vorige week dinsdag (1/11) had Noordhoek net de laatste spruiten van het ras Marthe geoogst. Dat was bijzonder, want hij had deze teelt in de zomer eigenlijk al afgeschreven, na de groeistilstand en andere problemen in mei en juni. "Net voor ik op vakantie ging, had ik mijn personeel gevraagd dat gewas op te ruimen. Dat hebben ze toen niet gedaan. Ze vonden dat ik dat zelf maar moest doen. Dat is goed uitgepakt, want die Marthe is nog buitensporig goed opgeknapt, met een redelijke productie. Er is uiteindelijk nog zo'n 15 ton per hectare vanaf gekomen, met erg veel B's. We hebben het gewas in de kop goed vol laten groeien, met prima gezonde spruiten. We hebben bij het afsnijden wel een flink stuk van de onderkant laten staan, dat was louter puin. Desondanks hadden we nog 30 procent uitval; de voorsorteerder op de plukmachine had volop werk, zonder dat apparaat hadden we die Marthe waarschijnlijk niet geplukt."

Vanaf vorige week woensdag (2/11) stond de plukker twee dagen in het ras Sofia. "Daar vinden we een paar vergroeide spruiten, door de koolmot, maar die zijn niet gaan rotten."

Vrachtwagen kunstmest

Eind vorige week was het voorlopig gedaan met de pluk. "We zouden verder moeten in het ras Martinus, maar de aansluiting ontbreekt. Er hangen wat A'tjes en D'tjes aan, dat is alles. Het is ook een gevolg van het weer in juni, waardoor de groei volledig stilviel. Er is naderhand nog een vrachtwagen kunstmest op gegaan. Dat heeft wel geholpen, maar hergroei kost tijd. Je kunt dat ook wel zien in het gewas: onderin vind je steeds een propje oude, rotte spruiten, en bovenin alleen jong spul. We liggen er zeker een dag of 10 uit."

Natuur bepaalt

Behalve voor de verse markt, heeft Noordhoek ook nog een perceel Sofia voor industriële verwerking. "Die spruiten vind ik ook nog te fijn", oordeelde hij vorige week woensdag. "Ik wil proberen de levertermijn een week op te rekken, maar dan moet de afnemer wel meewerken. Ik kan het immers niet dwingen, dit seizoen is weer eens duidelijk dat de natuur bepaalt welke richting het uitgaat. Daar kun je wel wat aan doen, maar dat is beperkt. Wie had vooraf kunnen bedenken dat er in november geen spruiten zouden zijn?"

AUTEUR JOOST STALLEN

Of registreer je om te kunnen reageren.