teeltgeluid

‘Ze komen niet naar huis met volle oogstwagens’

Willy Verstappen in Hunsel liep in september 2 tot 3 weken voor op zijn oogstschema. "Dat is nu wel weer aan het bijtrekken. Ik denk dat we pas in de tweede week van november weer goed in de oogst zitten en het aanbod weer zal aantrekken."

Rond 20 oktober is de handel slapjes, maar normaal is er in deze periode ook niet zo weinig bloemkool. "Als er weer meer handel komt, kan de prijs ook weer aantrekken tot boven de euro die er nu betaald wordt. Aan de andere kant is het ook weer zo dat alle sorteringen en alle kwaliteiten op dit moment voor redelijk goede prijzen van de hand gaan. Alleen vind ik het nu toch te rustig. Even op adem komen is prima, maar als je moet gaan kijken waar je kunt gaan snijden en moet afwegen wanneer het loont om er een keer doorheen te snijden, dan is dat ook niet wat je wilt."

Te vaak doorheen

Daar komt nog bij dat de percelen vrij ongelijk staan. "Dat is eigenlijk heel het seizoen al zo, er is nog geen een perceel geweest waar we ze in twee keer snijden weg hadden. We moeten er te vaak doorheen, maar je hebt geen keuze. Dus die euro heb je ook wel nodig om de extra arbeidskosten te compenseren. Ze komen nu echt niet met volle oogstwagens thuis." De kwaliteit is wel super. "De kolen zijn mooi wit en hard en de onderkanten zijn mooi dicht. Ik verwacht dat dit de komende tijd ook nog wel zo zal blijven", aldus Verstappen op 18 oktober.

Lage ziektedruk

De druk van rupsen en schimmels valt erg mee. "Er zit van alles wel wat, een rupsje, een bladluis en je kunt ook wel wat aantasting door schimmels vinden, maar het mag eigenlijk geen naam hebben." In de week van 10 oktober werd tegen schimmels de derde bespuiting uitgevoerd. "We zijn wel vroeg begonnen; eind augustus/begin september. Die eerste bespuiting hebben we zelf uitgevoerd, de tweede heeft de loonwerker gedaan, want toen hadden we het te druk. Dat is niet goedkoop, maar dan gebeurt het in ieder geval en hij spuit met luchtondersteuning, dus het gebeurt ook goed."

Grond kurkdroog

In diezelfde week werd ook nog voor het laatst beregend. "Dat is extreem laat, maar het was hard nodig. Je ziet het niet aan het gewas, want dat hoeft niet zoveel meer te verdampen, maar de grond was kurkdroog. Zo zie je dat de natuur zichzelf toch weer corrigeert. In juni hebben we hier extreem veel water gehad, met de laatste flinke buien op 23 juni. In de ruim drie maanden daarna is hier maar 50 tot 100 millimeter gevallen. Gemiddeld zit je dan toch weer op een vrij normaal niveau."

Toch goed jaar

Verstappen verwacht dat het seizoen nog lang zal aanhouden. "Sommige planten in het veld staan met bloemkolen ter grote van tennisballen, maar er zijn er ook met pingpongballen en met kolen ter dikte van een pink. Half november zijn we zeker nog niet rond met oogsten. De laatste hebben we, door het natte voorjaar, ook pas op 12, 15 en 18 augustus geplant. Dat is 2 hectare met voornamelijk het ras Clarina. We zullen zien wat het wordt. September was erg warm, oktober is aan de koele kant. Wie weet, krijgen we in november nog een periode met hogere temperaturen dan we gewend zijn. Ik ben me in ieder geval al aan het oriënteren wat we eventueel zouden kunnen doen als het eind november of begin december (licht) gaat vriezen. Ik ben een optimist, als we daar voor de kerst nog van kunnen oogsten, al zijn het maar zessen in een tomatenkistje, dan ben ik tevreden. Ondanks alles wat we dit seizoen hebben meegemaakt, is het tot nu toe voor ons toch een goed jaar geweest."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.