Doorgaan naar artikel

‘Hopelijk kunnen we nog bijna drie weken oogsten’

“We zijn volle bak aan het oogsten”, laat Bart Bak van B-four Agro in Warmenhuizen op 6 oktober weten. “We hopen het nog een week of drie vol te kunnen houden, maar dat zal niet meevallen.”

Omdat het in juli zo snel groeide, besloten ze nog een extra planting te doen. “Die is rond 25 augustus de grond in gegaan. Ook die zijn inmiddels echter op gewicht en dat geldt ook voor wat we van eerdere plantingen nog hebben staan. We proberen alles een beetje te remmen door ze wat af te harden en gelukkig zijn zeker de nachttemperaturen momenteel een stuk lager dan een week of twee geleden. Bij nachttemperaturen van 5 à 6 graden Celsius gaat de groei er wel uit.”

Spikjes Bremia

Omdat de gewassen zwaar staan en lang nat blijven, zijn ook in de rassen die resistent zijn tegen alle bekende fysio’s van Bremia even goed ‘spikjes’ van deze schimmel te vinden. “We gebruiken wel bladmeststoffen en we gebruiken afwisselend Fubol Gold, Infinito en Revus, maar als het klimaat voor de schimmel zo gunstig is, hou je het blijkbaar toch niet helemaal tegen.” Of er mogelijk sprake is van een nieuw fysio wordt door de betreffende zaadfirma’s nog onderzocht.

Geen bladvlekken

De bleekselderij kende in de zomer in dipje als het om de vraag naar dat product gaat, maar inmiddels is die vraag weer aangetrokken. Van een aantasting door bladvlekkenziekte was nog geen enkele sprake. “We proberen de percelen zo in te richten dat het gewas maximaal wind vangt. Verder behandelen we het gewas met bladmeststoffen en met afwisselend Amistar Top, Flint of Score. Met die aanpak gaat het dus goed. We zijn dit jaar wel eerder begonnen met de behandelingen. Voorheen starten we begin augustus, dit jaar zijn we daar na het schoffelen al mee begonnen. Dat was eind juni.”

Vocht op peil

Rond Warmenhuizen viel in de eerste dagen van oktober nog 40 tot 50 millimeter neerslag in een paar dagen tijd. “Drie weken geleden hebben we voor het laatst beregend. Toen was het hard nodig en stonden de sloten laag, zoals gebruikelijk in de herfst. We hebben waar mogelijk het waterpeil omhoog gebracht. Nu is dat niet meer aan de orde. Het is zandige grond waar we nu op zitten, maar ook opdrachtige grond. Er is ook weer aansluiting met de ondergrond. Dus de vochtvoorziening is weer helemaal op peil.”

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Share this

Afbeelding
Bart Bak

bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin