‘Het dilemma is wel of niet bijbemesten’

Bas Kok doet dit keer zijn verslag vanaf Curacao. Daar is hij in afwachting van de eerste oogst van zijn winterbloemkool. Die verwacht hij zo'n beetje half februari te snijden.

"Er zit het begin van koolvorming in de planten. Dat is heel vroeg, maar gezien het weer natuurlijk wel te verklaren." Het stelt de Noord-Hollander wel voor een dilemma. "Wat doe je met bijbemesten? Als je dat nu doet en het vriest begin februari flink, dan zijn de planten extra kwetsbaar. Aan de andere kant zijn de planten er wel aan toe. Afhankelijk van de voorspellingen, maar ik denk dat ik al weet wat me eind volgende week bij terugkomst in Andijk te doen staat." Over de gewasstand is hij niet ontevreden. "Ze staan gezond; tot nu toe zijn ze maar een keer behandeld tegen schimmels."

Doorvriezen grond

Hoopt hij voor zijn winterbloemkool niet zo op vorst, voor de kleigrond zou een korte periode van licht doorvriezen met temperaturen tot -5 graden Celsius niet verkeerd zijn. "Dan heb je van het onkruid af en daarna kun je de rijpaden met 'een woeltje' mooi even los trekken. Tot nu toe hebben we daar de kans niet voor gehad."

Planten derde week februari

De vroege planten bij de plantenkweker liggen ook voor op schema. "Ik heb ze nog gezien voordat we vertrokken. Ik verwacht ze in de derde week van februari zeker op het erf. Rond die tijd hebben we ze al eens eerder gehad, maar nu gaat de ontwikkeling wel erg snel. Ik hoop dat de grond dan ook zover is dat we kunnen planten."

Een beetje zorgen rond al die ontwikkelingen maakt Kok zich wel. "Deze winter is wel heel extreem, maar het begint zo langzamerhand structureel te worden. Als dat zo blijft, zullen we daar toch op in moeten spelen en zaken zoals zaaitijdstip misschien moeten gaan aanpassen."

Niet experimenteren met rassen

En terugblikkend op het staartje van 2015. "De laatste hebben we 30 november gesneden. De laatste 4 weken hadden we nog mooie bloemkool, maar de prijs zakte weg omdat er in Frankrijk volop bloemkool was en de eerste Spaanse bloemkolen op de markt kwamen. Wij hebben Giewont relatief vroeg in dat einde zitten, want als je die later hebt krijgt die last van gele onderkanten. Met export is dat dan zeker een probleem. Onze laatste rassen waren Diwan en Rafique, die zijn tot het einde toe super gezond gebleven. Ik denk ook dat je niet te veel moet gaan experimenteren met rassen buiten het geadviseerde oogsttraject. Dan loop je toch vaak tegen problemen aan."

Of registreer je om te kunnen reageren.