laatste update:18 sep 2015

'Hoogste aanvoer en uitbetaalprijzen bloemkool'

De laatste bloemkool plantte Bas Kok in Andijk in de eerste week van augustus.

"De laatste loodjes wegen het zwaarst, zeggen ze wel, maar in dit geval klopt dat zeker. Die laatste plantingen hebben veel water op hun dak gekregen. Vanaf half augustus tot en met de eerste week van september hebben we dubbel en dwars teruggekregen wat we daarvoor te kort kwamen. Er zijn hier buien van 50 tot 60 millimeter gevallen en soms ook fikse met 15 tot 20 millimeter in nog geen kwartiertje."

Nu de percelen beginnen op te drogen laten de eerste planten hun koppie hangen. "Het is misschien even schrikken, maar ik denk dat het wel mee gaat vallen. We trekken de grond binnenkort los en geven wat kunstmest. Meestal trekken de meeste planten dan snel bij. Na half september wordt de groei natuurlijk wel minder."

Nog een derde te gaan

Kok sneed in week 37 in de rassen Aerospace, Clarina en Korlanu. "Na vandaag zijn we door de Aerospace heen", stelt Kok op 9 september. "We hebben nog ongeveer een derde van ons areaal op het land staan. De laatste 3 hectare hebben dat water gehad, de rest staat er goed bij. De kwaliteit die we snijden is prima."

Voor het eerst schimmels

Last van 'ongedierte' was er niet; witte roest en andere schimmels beginnen nu wel de kop op te steken. Tegen witte roest behandelde hij al een keer preventief en in de rassen waar het nu opduikt volgt een herbehandeling. "Alleen in de laatste rassen durf ik niet te wachten totdat het te zien is, daar voeren we preventief een behandeling uit."

Mooi najaar tegemoet

Over de afzet is Kok zeer te spreken. "We moeten niet vergeten dat het tot vier weken geleden zeer matig was. Alleen de winterbloemkool en de eerste potten hebben wat opgebracht. Maar wat er sindsdien is gebeurd is ongekend. Twee weken geleden was er bij The Greenery sprake van de hoogste jaaraanvoer met de hoogste uitbetaalprijzen. Meestal gaat dat niet samen. De belangrijkste reden daarvoor was de onbeperkte exportvraag. Nu ebt dat wat weg, maar ook de aanvoer wordt per week wat minder. En er lopen nog acties van supermarkten. Al met al denk ik dat we met nog zo'n tien weken te gaan nog een mooi najaar tegemoet gaan. De bloemkool is duur en we lopen, in tegenstelling tot vorig jaar rond deze tijd, voor op ons oogstschema. Je weet het natuurlijk nooit, maar ik heb er een goed gevoel bij."

Of registreer je om te kunnen reageren.