'Gunstig voor plaaginsecten en voor natuurlijke vijanden'

De Chinese kool die biologisch teler Jan van Lierop in Mierlo nu aan het snijden is, 'is weer wel goed'. Hij zegt dat precies op deze manier, omdat de vorige planting hem half ontglipte. Oorzaak daarvan was de knollenbladwesp.

"Dat is gebeurd in de hectiek van al het andere werk. Dat mag eigenlijk niet gebeuren, want met dat insect kun je het je niet permitteren een paar dagen te laat te komen. We mogen bestrijden met Spruzit, daarmee kun je die wesp goed aanpakken."

Begin juni gaf Van Lierop ook aan ook een toenemende druk van de mineervlieg te verwachten. Dat is meegevallen. Warm weer is gunstig voor plaaginsecten als de mineervlieg, maar ook voor allerlei natuurlijke vijanden.

De Chinese kool die nu wordt geoogst, is het van het ras Manoko. Net als de voorgaande plantingen is deze teelt afgedekt geweest met microdoek ter bescherming tegen wild en tegen koolvlieg.

In de tweede week van augustus is de Chinese kool voor de bewaring geplant, van het ras Bilko. Deze planten zijn niet meer onder doek gegaan. Wild is in deze periode geen groot probleem meer. "Niet afdekken scheelt een hoop werk, en het maakt de onkruidbestrijding veel makkelijker. Dat geeft rust", zegt Van Lierop.

Manoko en Bilko zijn 'standaardrassen' voor Van Lierop. "Ik weet uiteraard dat er meer rassen zijn, maar ik kan met deze rassen op ons type grond, en met de ervaring die we hebben opgebouwd, goed uit de voeten. Bilko bijvoorbeeld kan later in het seizoen zwarte puntjes geven. Dat is te vermijden met een passende bemesting en door vroeg te starten met de teelt, zodat de planten goed kunnen uitgroeien. We proberen in januari klaar te zijn met Chinese kool uit de bewaring, dan komt de eerste Zuid-Europese kool op de markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.