‘Na half juli nauwelijks broccoli’

"We hebben lang gewacht op de zon, maar nu is die er dan toch eindelijk", stelt Martijn Kikstra op 30 juni niet zonder enig cynisme vast.

"We zitten hier in Wieringerwerf dicht bij het IJsselmeer, maar ook hier zullen we de 30 graden wel gaan aantikken." Het gevolg laat zich raden: "Na half juli zitten we weer bijna zonder broccoli, want bij dergelijke temperaturen krijg je uitstel van schermvorming."
Een ander effect van droogte is een stevige waslaag op de gewassen. "Dat maakt de bestrijding van de springrupsen van het koolmotje lastig, want er zit weinig groei in de gewassen. Je ziet het blad 's middags ook slap hangen. Systemische middelen worden dus niet goed opgenomen. Ik houd mijn hart vast voor de komende periode. Een contactmiddel als Karate werkt vooral bij lagere temperaturen. De werking van Steward is in principe onafhankelijk van de temperatuur, maar of dat bij dergelijke extreme temperaturen ook nog geldt, dat betwijfel ik."

Regenbui welkom

Tot op heden viel het met de droogte rond Wieringerwerf wel mee. "Afgelopen weekend hebben de pas geplante broccoli voor het eerst beregend. De eerdere plantingen stonden of staan op opdrachtige grond zodat beregenen niet nodig was", aldus Kikstra. Om de plantingen die aan oogsten toe zijn wat op te frissen worden die ook beregend. Een mooie regenbui zou daarom wel welkom zijn. "Dus geen flinke stortbui."

Bodemherbiciden zet Kikstra nu alleen in na het beregenen van een planting. "Eventueel zetten we later een contactmiddel in en/of we schoffelen. De onkruiddruk valt hier wel mee, op deze manier redden we het meestal prima."

Adempauze in oogst

De bedekte plantingen met Iron Man en Parthenon zijn inmiddels zo goed als weg. De oogst van de eerste onbedekte plantingen met Iron Man start deze week. "We zitten even in een adempauze als het om oogsten gaat", aldus Kikstra vorige week. Het verschil tussen de belichte planten en de Spaanse planten was minimaal. "Er kwam op een gegeven moment dus veel broccoli tegelijk, ook bij ons. De vroegste hebben wij niet gehad, toen was de prijs nog zo'n €1,20 per kilo. Daarna zakte het naar 80 à 90 cent en sinds de tweede helft van vorige week is 50 tot 60 cent. Door het weer is er ook weinig handel."

Of registreer je om te kunnen reageren.