‘Misschien profiteren we van de aanvoerdip’

Meindert-Jan Botman in Oostwoud heeft voorlopig kleinere plantingen broccoli en er is weinig voorraad.

"Tot op heden verloopt de groei volgens schema, maar de kans bestaat wel dat er de komende weken een klein gaatje in de productie valt. Omdat het hier niet zo extreem warm is geweest, kunnen we misschien wat profiteren als er inderdaad een dip in de aanvoer van broccoli gaat ontstaan." Qua vraag naar broccoli was het half juli maar lauwtjes. "Er is weinig stemming, maar daar hebben alle producten nu last van. Afgelopen week zaten we op 40 à 50 cent per kilo. Dat is te weinig." Botman wijt de huidige marktsituatie ook aan de late start van het seizoen. Hij verwacht wel dat de prijzen zullen aantrekken.

Houdbaarheid wat minder

Beregenen was in de afgelopen periode aan de orde van de dag. "Dat is veel extra werk, maar we hebben de gewassen aan de groei kunnen houden. Als dat niet was gelukt, dan hadden we mogelijk wel uitstel van schermaanleg gekregen en ook kwaliteitsproblemen."

Het ras is Iron Man en dat blijft zo tot half augustus als Koros erbij komt. Door de hitte is de houdbaarheid van de broccoli wat minder dan gebruikelijk. Verder zijn de eerste springrupsen waargenomen, maar de druk valt tot nu toe erg mee. "Dat is dan weer het voordeel van het schrale weertype. Als het wat minder warm en ook vochtiger wordt, kun je weer meer ellende van insecten en schimmels verwachten." Tegen koolgalmug werd een keer behandeld, ook omdat de mug in vangvallen gesignaleerd was. Uitvallers heeft het insect niet veroorzaakt. "Op gevoelige percelen hebben we Movento gebruikt; op minder gevoelige percelen Karate Zeon."

Vooral mechanisch

In de bedekte teelten werden herbiciden toegepast. De overige plantingen worden vooral mechanisch bijgehouden, maar ook wordt Lentagran ingezet, kort na het planten. "Dan kom je niet in de knoop met de veiligheidstermijn en op kiemend onkruid is Lentagran op zijn best. Bovendien kunnen we zo de mechanische onkruidbestrijding een week of twee uitstellen. Dat geeft wat lucht. Op sommige percelen waar de onkruiddruk hoog is, moeten we er nog wel eens een keertje doorheen lopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.