Doorgaan naar artikel

‘Met vijf haspels is het net te doen’

De vroege plantingen Chinese kool plantte Jan van Lierop in mulchfolie. “Vorige keer kon ik er nog niet echt iets van zeggen, nu kan ik zeggen dat het goed voldaan heeft. Het geeft wat vervroeging en het onderdrukt de onkruidgroei uitstekend. De kool was ook van goede kwaliteit.”

Na de teelt werd de folie ingewerkt en er volgde een tweede teelt van diverse bladgewassen. “Na het inwerken heb je geen last meer van de stukjes en ze verteren daarna vanzelf.” Met beregenen over de folie heeft de Mierlonaar geen ervaring. “Als je zorgt dat de grond voor het planten op veldcapaciteit is, dan is beregenen niet nodig.”

Afzet lauwtjes

Van Lierop is op 30 juni met vijf haspels in de weer om zijn gewassen water te geven. “We kunnen het net bijhouden. Alleen bij een stukje venkel waren we te laat. Daar had het nog 25 millimeter geregend, maar de gewassen verdampen de laatste dagen zóveel…” Het gevolg was een mindere groei, bruine randen aan de schubbladen, verschrompelde schudbladen en schot. Schot zat er ook in de eerste teelt Chinese kool, maar dan door de koude nachten. Bij de latere plantingen was dat niet het geval.

Over de afzet is de biologische teler lauwtjes. “Die valt tegen, zoals momenteel bij veel groenten het geval is. Bij Chinese kool speelt in ieder geval mee dat die ook geëxporteerd wordt en dat telers in die landen blijkbaar goed aan de vraag kunnen voldoen.”

Alert op insecten

De druk van koolvlieg is tot op heden niet noemenswaardig, maar gezien de voorspelde hittegolf verwachtte Van Lierop wel een toenemende druk van knollenbladwesp en mineervlieg. “Ik hoor dat mineervliegen al actief zijn. We zullen de komende dagen extra alert moeten zijn.”

Tegen wild wordt er standaard microdoek over het gewas gelegd. “Tegen koolvlieg is dat ook afdoende en voor de kwaliteit van de kool heeft het geen nadelige gevolgen. Zelfs niet bij dit hete weer.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin