‘De olieboer is er erg blij mee’

"Het regent wel, maar het maakt geen water", constateert Jan Meuzelaar in Strijen. Dat was vorige week donderdag, de tweede dag achter elkaar met overwegend regen.

"Als ik nu naar buiten kijk, heb ik uitzicht op een perceel aardappelen, daar wordt nog volop beregend, en dat is voor zo'n gewas nog hard nodig. De afgelopen drie dagen is hier 8 millimeter gevallen, voor mijn ijsbergsla is dat een extraatje, naast het water dat we met de beregeningsinstallatie aanvoeren. Die heeft de afgelopen tijd bijna continu gedraaid, in vergelijking met andere jaren heeft die misschien het dubbele aantal draaiuren gemaakt. De olieboer is er erg blij mee..."

Goed doorheen gekomen

De watervoorziening heeft wel zeker bijgedragen aan de huidige kwaliteit van de ijsbergsla. "Ik sta er versteld van hoe goed dat het erbij staat. Begin juli hadden we die hittegolf. Ik was echt bang voor rand en schot, maar het lijkt dat we er goed doorheen gekomen zijn. Ook toen hebben we er vooraf wel voor gezorgd dat het gewas goed nat stond. Sindsdien groeit het enorm hard, het 'spuit' de grond uit, met stuksgewichten tot wel 1 kilo. In de vrije handel ligt de prijs op 15, 16 cent per stuk, Dat is geen verkopen, maar weggeven. We leveren ook op contract, maar in de supermarkten is het in deze weken ook heel rustig. De vraag is dus ook maar matig."

Trekker met GPS

Het planten gaat nog wel even door. "Sinds enkele weken zijn dit volgteelten, die geven we 60 tot 65 kilo zuivere stikstof per hectare." In de zomer gaat dat met vloeibare ammoniumnitraat, in rijenbemesting met injectiekouters enkele centimeters naast elke gewasrij. Dat gaat voorafgaand aan het planten, gelijk met het plantklaar maken van de grond. Meuzelaar heeft daarvoor een trekker met GPS, waarmee ook de onkruidbestrijding wordt uitgevoerd: voorop de trekker zit een sneleg met een spuitboom, achterop een kopeg met de mestinjecteurs.

Té compacte bollen

In het voorjaar ziet de bemesting er wat anders uit, dan met 50 procent korrels en 50 procent vloeibaar. Sinds vorig voorjaar: "We hadden al jaren dat de groei in het voorjaar minder was, de bollen bleven té compact. Een collega teler ervoer dezelfde problemen met 100% vloeibare meststoffen. Met de helft vaste en de helft vloeibare bemesting is dat opgelost."

De druk van insecten is ondanks het warme weer niet abnormaal groot, zoals ook de druk van duiven aan het afnemen is. Dit laatste is vooral te danken aan de eerste wintergerst die is geoogst. "Dat probleem is nu weer even 'weg'."

Of registreer je om te kunnen reageren.