‘AAA is aan huis vrijwel niet te verkopen’

Leon Koevoets in Oudenbosch stopte op 26 april met de oogst in zijn verwarmde 1,80 meter brede bedden met overkapping. Het gewas staat er in zijn ogen wat magertjes bij.

"Ik wijt dat aan de koude dagen en nachten die we in mei gehad hebben. Het was zeker geen groeizaam weer. Nu begint het tweede schot door te zetten en trekt het gewas mooi bij", aldus Koevoets half juli.

Gewasbescherming

Door met een minitrekker door de twee rijpaden van 1,70 meter breed te rijden, voert hij de gewasbescherming uit. "Tot nu toe hebben we een keer Calypso met Score gebruikt. Aspergekevers heb ik nog niet of nauwelijks gevonden, maar ik verwacht ze wel binnenkort." De bedden werden twee keer beregend, iedere keer met 20 millimeter. De laatste keer was vrijdag 10 juli, de eerste keer twee weken eerder. "Dat volstaat. De grond die in de bedden zit, is echte zwarte zandgrond, gemengd met turf. Die is goed vochthoudend."

Goed doorgegroeid

Op zijn perceel met zwart-wit folie stopte Koevoets op 23 juni. "Die zijn goed doorgegroeid. Er staat al een mooi gewas." Tijdens de oogstperiode werd een keer beregend, binnenkort volgt een tweede keer met zo'n 30 millimeter. "Daar moeten ze het dan mee doen, gezien de vochthoudendheid van de zwarte bovengrond. We zitten hier in een overgangsgebied naar de rivier de Mark, 400 meter verderop beginnen de kleigronden. Daarom is de bovengrond heel divers in dikte. Dat varieert van 35 centimeter tot 2 meter zwarte grond."

Het onkruid bestreed hij met een mengsel van Round up, MCPA en Centium; daags na het stoppen met steken. Toen werd ook 400 kilo kieseriet per hectare gestrooid.

Backlim

Het ras is Backlim met 5 planten per meter. "Backlim geeft gemakkelijk zijn kilo's en daarvan is 80 tot 85% dubbel A. Dat is bij onze thuisverkoop de hoofdmoot die wij verkopen. De sortering AAA is vrijwel niet te verkopen." Door de thuisverkoop kan Koevoets zelf zijn prijs bepalen. "We kijken dan ook terug op een mooi seizoen. De productie was constant en goed. We zijn lekker aan het oogsten gebleven."

Of registreer je om te kunnen reageren.