‘Twintig procent minder asperge van de hoge bedden’

Op 20 hectare teelt Leon Koevoets uit Oudenbosch bloemkool, pastinaak en asperges op contract, daarnaast levert hij knolselderij aan een handelsbedrijf. Ook de groentewinkel aan huis is een belangrijk afzetkanaal; speciaal hiervoor beschikt Koevoets over een uit de kluiten gewassen moestuin.

Koevoets heeft 1,2 hectare asperges: 0,85 are normale teelt en 0,35  are verwarmde teelt. De asperges worden voornamelijk afgezet via zijn winkel, daarnaast gaat een klein gedeelte naar The Greenery. "In 2013 hebben we onze asperges op hoge bedden na 9 jaar teelt vervangen door een nieuwe teelt, met minitunnels die vanaf eind januari over elk bed gezet worden."

Koevoets kiest voor de teelt op hoge bedden vanwege de hogere plantdichtheid - het aantal planten komt uit op 12 stuks per vierkante meter - , en omdat kan hij efficiënter kan stoken dan in een verwarmde grondteelt. Ook de prettigere werkhouding speelde mee. "En misschien wel het belangrijkst: we zitten hier op grond die te zwaar is voor een gewone ruggenteelt. Daarbij heeft het hier in 2010 en 2011 flink gesneeuwd, waardoor collega's in de buurt last hadden van een enorme temperatuurval in de grond als gevolg van het koude grondwater. Dat wil ik koste wat kost voorkomen."

Om de aanlegkosten voor de bedden te drukken, deed Koevoets veel van het benodigde werk zelf, inclusief het plantwerk. "Wanneer je alles uitbesteed, ben je zo 150.000 euro per hectare kwijt."

Nadat hij 16 februari was begonnen met stoken, kon Koevoets op 2 maart de eerste Backlim-asperges steken. Deze oogst liep door tot eind april. "Qua kilo's viel de opbrengst wat tegen: we hebben zo'n twintig procent minder gestoken dan in de vorige tunnelteelt. Waardoor dit kwam, durf ik niet te zeggen. Wellicht moeten bepaalde teeltaspecten nog verder worden gefinetuned."

Sinds 1 mei is Koevoets aan het oogsten van zijn normale perceel. Dat gaat goed; de oogst bestaat voor 90 procent uit Dubbel A.  "Wellicht komt dit doordat het voorjaar vrij laat op gang is gekomen, en de plant iets meer rust heeft gehad. Ook over de productie mogen we niet klagen. Omdat ik de meeste asperges aan huis verkoop en daarom geen overcapaciteit wil hebben, probeer ik de productie wat te remmen door de plastic met de witte zijde boven te leggen. Verder is er eigenlijk weinig te melden; het is tot nu toe een vrij standaard aspergejaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.