Doorgaan naar artikel

‘Zo snel mogelijk over op alleen broccoliras Iron Man’

Broccoliteler Meindert Jan Botman in Oostwoud zit sinds 2006 met zijn vader Kees in een maatschap. Het is de bedoeling dat hij het bedrijf dit jaar volledig gaat overnemen.

Naast broccoli teelt hij ook wat winterbloemkool. Het gewas is zonder problemen uit de winter gekomen en staat er goed op, maar door het schrale weer  zit er nauwelijks groei in. “Aanvankelijk leek het erop dat de hergroei vlot op gang zou komen, maar dat is nog niet aan de orde.

De eerste broccoliplanten gingen dit jaar op 12 maart de grond in. “We zijn ook wel op 8 maart begonnen, maar dit is de normale tijd”. De eerste planting was met de rassen Sirtaki en Ironman met kluitplanten uit de 96-tray, direct gevolgd door kluitplanten van dezelfde rassen plus het ras Koros. “Koros is door zijn groeisnelheid eerder klaar dan Ironman op een 96-kluit. Vorig jaar zijn we voor het eerst begonnen met Iron-man op de 96-tray, om zo uiterlijk mooiere broccoli eerder voor de supermarkt beschikbaar te hebben, dat is toen goed bevallen.

In de jaren daarvoor hadden we voor de vroegste teelt Sirtaki als 96-kluitplanten en Koros als gewone kluitplant. Die overlapten voor een deel met Ironman, maar door de gevoeligheid voor kattenogen van Sirtaki en Koros, proberen we nu zo vroeg mogelijk met Ironman te beginnen.

Nieuw is dat de vroege Ironman in de opkweek is belicht. Dat is een test van de plantenkweker, waarmee het de bedoeling is de opkweek in Spanje na te bootsen.”

Botman komt nog even terug op de rassen voor de gehele broccoli teelt. Dat pakket mocht wel wat breder zijn, en met wat meer zekerheid biedende rassen. “Op dit moment zijn we voor het grootste gedeelte aangewezen op de Iron man, gedurende het gehele seizoen.”

Hij plantte zijn eerste broccoli op ‘vast veld’: in tegenstelling tot de rest van Nederland staan West-friezen niet snel klaar met de ploeg. Na een rondje broccoli het afgelopen najaar overwinterde de grond zonder enige bewerking. Pas dit voorjaar is net voor het planten gekopegd. “Alles wat voor de winter bewerkt wordt, is natter.” De bemesting is uitgevoerd met magnesammon, behalve voor de stikstofaanvoer -aan de basis  met 170 kilo per hectare, ook om de magnesiumvoorraad aan te vullen. “We hebben hier op enkele percelen magnesiumgebrek, vandaar.” De allereerste planting is tegen onkruid gespoten met alleen Butisan. Vanwege enkele koude nachten direct na het planten, durfde Botman het niet aan om ook Centium te spuiten. In latere plantingen is dat wel gebeurd. “Zonder Centium kun je meer last van melde krijgen. Het kan zijn dat het doek er tussentijd af moet, maar dat risico loop je altijd wel”. De inzet van Devrinol is nog niet aan de orde. “Er zijn collega’s die ermee werken, ik ben wel benieuwd hoe dat gaat uitpakken.”

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin