1978 bekeken

‘Vooral klapperschade aan bladranden’

Bart Bak is met Fred Berkhout en Wilem Bas een van de drie firmanten van teelt/verwerkingsbedrijf B-Four Agro in Warmenhuizen. Naast bleekselderij wordt er lollo rossa, lollo bionda, groene en rode eikenbladsla, Expedition (een merk groene krulsla), boter-, Batavia- en bindsla geteeld. De laatste twee gewassen nemen het grootste deel van het areaal voor hun rekening.

Teelt op bedden

Het planten van de bladgewassen - in 4-centimeter perspotten - startte in de eerste week van maart. Het bedrijf werkt met een Ferrari Rotostrap, vorig jaar voor het eerst in zelfrijdende uitvoering. Voor deze 4-rijer zijn drie personen nodig: twee op de machine voor de aanvoer van de planten naar de plantelementen, plus één persoon 'rondom' de machine.

Er wordt op bedden geplant, in het voorjaar op zandgrond; later op klei. Na het ploegen of spitten van de zandgrond worden de bedden gereden, gecombineerd met de basisbemesting. Voor gewassen als Batavia- en bindsla bestaat die uit 170 kilo zuivere stikstof plus 40 kilo fosfaat. Voorafgaand aan het planten wordt de grond nog gefreesd. Op kleigrond volgt het planten direct achter een volvelds freesbewerking; het apart rijden van de bedden blijft dan achterwege. Alle bewerkingen - inclusief het planten - gaan met GPS.

Vliesdoek eraf

De onkruidbestrijding op zandgrond tijdens het planten bestaat uit 2 liter Chloor-IPC en 5 liter Legurame per hectare. "Het resultaat is wisselend, dat hangt sterk van het weer af", aldus Bak. "Je hebt er in ieder geval een flinke groeiremming van." De afdekking met vliesdoek is er bij de eerste plantingen al tijdelijk af geweest voor een mechanische onkruidbestrijding en een bijbemesting met 100 kilo kalksalpeter per hectare. Dat brengt de totale stikstofgift op 185 kilo, dat is een gangbare hoeveelheid.

Harde wind

Minder gangbaar is dat veel van de vroege gewassen in de eerste dagen van april te lijden hebben gehad van de harde wind. "Het wegwaaien van de afdekking viel wel mee, de schade is vooral een gevolg van het klapperen. Dat zie je nu nog vooral aan de bladranden." De oogst zou volgens de planning in de eerste week van mei moeten beginnen. "Dat zal nu wel wat later worden, of we moeten rigoureus ander weer gaan krijgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.