Doorgaan naar artikel

‘Op Tweede Paasdag eerste asperge gevonden’

Jan van Gerven uit Oirschot was vorige week dagelijks op Radio 1 te beluisteren met gesprekjes over de dagelijkse gang van zaken op zijn bedrijf dat hij met zijn zoon Willem runt.

“Het gaat over alledaagse dingen, gericht op de consument. Eigenlijk gewoon promotie voor de aspergeteelt.” Het waren de radiomakers die Van Gerven benaderden met de vraag om hieraan mee te werken. “We hebben ook al eens in het NRC gestaan, zo zijn ze bij ons uitgekomen.” De opnames kosten behoorlijk wat tijd. “Per uitzending van zo’n 10 minuten zijn ze hier wel anderhalf uur in de weer.”

Spreiding in het seizoen

Zoon Willem wil het bedrijf van zijn vader overnemen, vandaar dat het bedrijf geleidelijk aan uitbreidt. De aanplant van dit jaar staat gepland voor eind week 16. Dat wordt 6 hectare waarvan 4 hectare Cumulus en 2 hectare Backlim. Op de huidige 20 hectare staan Gijnlim, Cumulus, Backlim en Herkolim. “Zo krijgen we een mooie spreiding over het seizoen.”

Gewone minitunnels en M-bogen

Die spreiding wordt ook verkregen door over 7,5 hectare minitunnels te zetten. Op Tweede Paasdag werden de eerste 2 kilo ‘gevonden’; twee dagen later was de productie ‘opgelopen’ naar 29 kilo. “We zitten nog in het prille begin van het seizoen, maar begin vorige week is hier ook van alle tunnels de plastic gewaaid. Dan blijft de kou dus in de grond zitten, dat speelt ook mee.”

De tunnels werden tussen half februari en half maart geplaatst. Een derde zijn gewone minitunnels, twee derde de M-bogen van Engels. Die had Van Gerven vorig jaar ook staan. “Het is een uitstekend systeem en werkt heel gemakkelijk. Ik heb maar één minpuntje, wij willen graag de looppaden ook helemaal bedekt hebben met folie om zoveel mogelijk warmte in de grond te krijgen. Daarom zetten wij de bogen vrij schuin in de grond, zodat je naast de tunnel meer folie overhoudt. De M-bogen staan rechtop, dus daar gaat dat niet. Het scheelt 2 tot 3 dagen vervroeging.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin