'Niet beregenen, daar leer je mee omgaan'

Beregenen is er voor de spruiten van maatschap Bos in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland niet bij. Het beschikbare water is er te zout voor.

"Wij zijn niet anders gewend, daar leer je mee om te gaan" reageert Marien Bos. Dat geldt ook voor de grondwerking. "We wegen per perceel af wanneer we gaan ploegen. Begin je te vroeg, dan kan dat extra verdroging geven.  Doe je het te laat, dan geeft het niet altijd de beste structuur.  En sommige percelen ploegen we helemaal niet. Dit jaar hebben we twee percelen niet geploegd, die kwamen er als beste uit."

Op één perceel had het bedrijf Bos dit jaar de nadelen van slecht ploegen ondervonden. Door de ongelijke ligging moest de rotorkopeg dieper ingesteld worden. Dat leidde ertoe dat de hogere stukken droger lager dan de lagere stukken, met een ongelijke start voor de planten tot gevolg.

Door de lage nachttemperaturen blijft de weggroei nog duidelijk achter. "Het afgelopen weekend was de temperatuur even iets hoger, toen zag je gelijk wat groei ontstaan, maar nu zijn de planten weer stilgevallen. Daarbij komt dat met de droge oostenwind in combinatie met het uitblijven van regen, de grond ook nog eens sterk verdroogt. Een buitje zou onderhand wel lekker zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.