‘Licht aanploegen, dat heeft een positief effect’

In week 8 zijn bij Maarten van Hoof in Olland de vroegste asperges opgeploegd, van de rassen Gijnlim en Cumulus. Direct daarna ging er zwart/witte folie op.

Het plaatsen van de minitunnels werd even uitgesteld, omdat volgens de weerverwachting naast de nodige neerslag ook een stormachtige wind tot ontwikkeling zou komen. Zoals ook gebeurde. De minitunnels werden vorige week geplaatst. "Nu is het verder wachten op de lente."

Het afdekken van de ruggen volgde na een freesbewerking afgelopen najaar, waarbij de rijen in dezelfde werkgang heel licht werden aangeaard . "Dat laatste is iets van de laatste jaren, op advies van de loonwerker, zo wordt de rug dus heel licht opgebouwd.

Het doel is het tegengaan van de vorming van onkruid, om te voorkomen dat het nadien in de rug terecht komt. Dat kan kromme asperges geven. Die extra voorbewerking, pakt echt goed uit, merken we."

De latere teelten worden in de loop van deze maand opgeploegd, "pas tegen de tijd dat we de eerste asperges steken."

Het seizoen kan wat Van Hoof betreft ook om een andere reden beginnen. Hij legt hij de laatste hand aan de verbouwing van het bedrijfsgedeelte dat hij heeft overgenomen van zijn buurman. In de oorspronkelijke stallen is een ruimte gekomen voor het sorteren van de asperges, koelruimten en voorzieningen voor huisvesting van het personeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.