‘Korter bewaren, want de Spanjaarden zijn er al in januari’

“Ik kan meer geld verdienen met een paar dagen wachten, dan met haast,” stelt Jan van Lierop in Mierlo. Hij heeft het over de start van zijn Chinese koolteelt. De planten zijn weliswaar in de eerste week van maart al afgeleverd, maar dat betekent nog niet dat ze ook direct geplant moeten worden. “Ik ben zuinig op mijn grond, de omstandigheden moeten goed zijn.”

Van Lierop heeft een biologisch bedrijf in Mierlo, met naast Chinese kool ook nog prei, bleekselderij, venkel en bladgewassen. Dit jaar komen daar nog suikermaïs, pompoenen en sperziebonen bij. Die worden straks handgeplukt: "De inkopers van supermarkten zijn niet altijd tevreden over de kwaliteit van machinaal geplukte bonen, die hebben nogal eens te lijden van handlingsschade."

De start voor Chinese kool is met het ras Manoko in 4 centimeter perspotten. Dit ras wordt pas tegen het eind van het seizoen ingewisseld voor het ras Bilko. Een deel van deze Bilko is ook voor de bewaring.

Momenteel levert hij de laatste Chinese kool uit de bewaring –het is zowat half maart- volgend jaar is het de bedoeling het bewaarseizoen half/eind januari al af te ronden. "We hebben last van betere Chinese kool uit Zuid-Europa. Dat is Spaans product. Ze krijgen het daar voor elkaar het seizoen steeds verder naar voren te halen. Ze zijn in januari al op de markt met verse kool, die groener is."

"Heel eerlijk, ik vind Chinese kool die maanden in de koelcel heeft gezeten, niet ideaal. De kwaliteit van biologisch geteelde kool gaat vaak harder achteruit dan van gangbare kool. Na het afleverklaar maken resteert een uitgekleed, bleek kooltje."

De vroegste Chinese koolteelten worden in mulchfolie worden geplant, om zo wat vroeger aan de markt te kunnen zijn. "Het is voor het eerst dat we dat doen, eens kijken hoe zich dat ontwikkelt. Het is voor de eerst plantingen, want Chinese kool houdt niet van warme voeten. Dat geeft veel blad, maar geen kool. Een bijkomend voordeel van die folie is dat je weinig of geen onkruid krijgt." Eerst wordt de folie uitgerold, dan worden met een blokkenrol de gaten gemaakt, en dan wordt geplant. Vervolgens gaat de teelt onder vliesdoek.

De grond is vooraf bemest, gewoeld en geploegd. Aan de basis ligt er 40 kubieke meter rundveemest op (4% N), en verder is de magnesiumvoorraad op peil gebracht met 400 kilo kieseriet per hectare. Vanwege de folie op de grond is bijbemesten in de teelt niet meer mogelijk, en is tevoren ook nog Monterra gegeven, daarin zit 13 % N).

De koolvlieg geeft de eerste teelten geen last. "Als we gaan snijden –vanaf half of de derde week van mei- is het doek één of twee weken van het gewas af. Vliegt er dan koolvlieg in, dan geeft dat geen schade meer."

Of registreer je om te kunnen reageren.