‘De temperatuur was te laag, die had hoger gemoeten’

Arjen Bevelander in Achthuizen is door zijn Chinese kool 'heen', in week 6 ging de laatste partij de deur uit. Daarmee kwam er een einde aan een seizoen wat al met al niet al te best was, constateert hij.

De eerste 12 weken vanaf het begin van de oogst (in week 20) waren gewoon onder de maat. Daarna knapte het op, met kwalitatief heel behoorlijke kool. Wel verliep de afzet wat stroef, waardoor er meer kool de bewaring in moest dan eigenlijk de bedoeling was. "We hadden wel kool naar binnen gehaald die niet te snel was gegroeid, dus kwalitatief zat het wel goed. Het probleem was dat de cel voller moest dan goed was. Ik was er daardoor vooral bezorgd over dat de celtemperatuur in het begin te lang te hoog zou blijven. Dat probeerde ik te voorkomen door de temperatuur in het begin zo laag mogelijk te houden. Achteraf bezien had de temperatuur na de verdamper toen iets hoger moeten blijven." Bevelander verkoopt zijn Chinese kool tegen vooraf afgesproken prijzen. "Met een goede kwaliteit heb ik meer kolen te verkopen, mindere kwaliteit betekent meer schoningsarbeid en meer productverlies."

Tussendoor paste hij de schoningslijn aan, met de montage van extra transportbanden voor de afvoer van het schoningsafval. "Dat werkt een stuk prettiger".

Sinds week 6 heeft hij Chinese kool uit Egypte onder handen, dit is product van derden. De kool komt binnen in dozen met 6, 7, of 8 kolen, met 85 dozen op een pallet. Het ras is Manoko. "De zaadfirma weerspreekt het, maar ik maak me eerlijk gezegd zorgen over Manoko, vanwege binnenrand. Ik zie het nu, zoals ik het probleem ook al meer jaren in mijn eigen teelten vind. Rand kan en mag incidenteel eens voorkomen. Dat is naar mijn idee niet meer het geval, alsof het ras heeft ingeleverd op de weerstand tegen deze afwijking. Voorheen was Manoko de eerste 8 weken van het seizoen mijn enige ras, en tot het einde van de zomer mijn hoofdgewas. Daar stap ik van af, ik vind dat wel jammer."

De eerste Chinese kool wordt in week 13 geplant, De lichte zeeklei was in de herfst al geploegd, en twee weken geleden ging er NPK 0-15- 30 op. Over de structuur van de grond is hij voorzichtig. "Ik ben benieuwd, het had best meer mogen vriezen."

Of registreer je om te kunnen reageren.