‘Dat hadden we zo nog nooit eerder meegemaakt’

De drie broers John, William en Ton van Vergeldt Vegetables in Tienray telen ijsbergsla en prei voor veiling ZON. Prei is al wel 20 jaar een steeds terugkerend gewas op het bedrijf, vertelt Ton Vergeldt, verantwoordelijk voor de grondbewerking en de gewasbescherming op het bedrijf met ruim 200 hectare teelt.

Maar in al die tijd heeft het nog niet eerder meegemaakt dat de prei ten onder ging vanwege sneeuw, letterlijk. Hij heeft het over eind vorig jaar, net na Kerst, er viel toen een pak van zo'n 25 centimeter. Het probleem was dat die sneeuw opvallend nat was en daardoor abnormaal zwaar. In ieder geval te zwaar voor het nagenoeg volledige areaal prei dat op dat moment onder mikro-klimadoek lag. Alleen de paar rijen die niet waren afgedekt, bleven ongeschonden. "De goede stukken hebben we nog weg gerooid, de rest is een dure groenbemester geworden. De laatste prei werd op 27 februari uitgeleverd."

Normaal gaat de productie door tot eind april, met prei die rechtsreeks van het veld komt. De daarop volgende vier tot zes weken worden gebruikt voor machine-onderhoud en dergelijke, tot het moment dat de vroegste prei weer oogstrijp is.

Die eerste prei ging op 5 maart de grond in, sindsdien wordt er twee keer per week geplant: Tot de laatste week van april wordt gewerkt met Marokkaanse losse planten, daarna met tunnelplanten. Het plantwerk gebeurt met een Grégoire Bresson, volvelds, met een afstand tussen de rijen van 60 centimeter.

De eerste planting ne een deel van de tweede is met het ras Chinook van zaadbedrijf Enza. Het ras is nieuw voor Vergeldt, 'op aanraden van het zaadbedrijf. Daarna komt Krypton, tot vorig jaar het vroegste ras.

Of registreer je om te kunnen reageren.