‘Beter vroeg planten, dan lang wachten'

Bas Kok gaat voor zijn bijdrage aan deze rubriek even in de trekker zitten, dat praat wat gemakkelijker. Het is donderdagmiddag 11 maart, hij is bloemkool aan het planten. “Het is nu prachtig weer.”

De eerste planten gingen bij Kok dit jaar op 18 februari de grond in, dat is een dag eerder dan vorig jaar. "We konden vier dagen doorgaan met planten. In het daarop volgende weekend en in de week daarna hebben we zo'n 50 millimeter regen gehad. Afgelopen maandagmiddag (9/3) zijn we weer rustig opgestart. De condities blijven de komende dagen ook prima, we hoeven dus geen haast te maken. De grond wordt ook elke dag beter."

Deze ochtend speelde de temperatuur wel even parten. Na een nacht met zo'n 5 graden vorst op de grond was de bodem aanvankelijk te hard om die plantklaar te leggen zonder als te veel kluiten. Dat plant niet lekker. Om 11 uur was dat leed geleden.

De vlotte voortgang maakte dat Kok afgelopen vrijdag al klaar was met het planten van de bloemkool in 8-centimeter potten. "De laatste planting is met Viviane, die was wat later gezaaid. Kijkend naar de oogstvolgorde begin ik met Viviane, dan Easytop, Solis Triginta, en tenslotte Prudentia." Kok had de planten al een tijdje op het erf, met voldoende tijd dus om goed af te harden. "Dan zie je wel een onderscheid tussen de goede en de minder goede planten: de goede exemplaren worden steeds beter, de mindere planten blijven dan achter. In de teelt vind je dat niet terug, verwacht ik, maar het plantwerk gaat wat lekkerder als de planten wat steviger zijn. De machine is een Perdu die ook nog wordt gebruikt voor de 6 centimeter potten. "Die planten we eind deze week (13-14/3) of anders begin volgende week. Daarna volgen de 4 centimeter stertrays, waarvoor een Ferrari planter van stal wordt gehaald.

Het is al sinds een jaar of tien dat Kok start met planten wanneer de omstandigheden daarvoor in orde zijn. Voorheen viel het startschot standaard rond 15 maart, 'maar het kan dus eerder."

Kok benadrukt dat laatste verwijzend naar het voorjaar van 2013. Toen begon hij ook vroeg met planten, waarna het weer radicaal omsloeg met flinke oostenwind, en flink lage temperaturen: ideale omstandigheden om jonge bloemkoolplanten vroegtijdig om zeep te helpen. In werkelijkheid viel dat erg mee, "toen bleek wel hoe veel die planten kunnen verdragen. Ik heb toen geleerd dat 'het beter is vroeg te planten dan lang te wachten'. Een ras als Viviane bijvoorbeeld kun je weggooien als op de bak de hartjes al dik worden."

Was het leggen van doek in het verleden voor vervroeging, zo dient de afdekking nu ook om het wild weg te houden. Naast de gebruikelijke gasten als duiven, ganzen en konijnen, ziet Kok ook steeds meer gaten in de grond, én de beesten die daarvoor verantwoordelijk zijn: ratten, muizen en mollen. "Nu moeten we weer een knaagdierlicentie halen, maar dat schiet niet op als je geen mogelijkheid hebt tot bestrijding. Zo wordt het ons niet gemakkelijk gemaakt.

De bemesting bestaat uit 900 kilo KAS per hectare. "Dit vroege land heb ik in rotatie met een veehouder. Afgelopen jaar is er na de bollen nog herfstbloemkool op gegaan. We zitten nu op een mooi strukkenveld, is deze teelt weg dan gaat dit perceel zes, zeven jaar in het gras."

Of registreer je om te kunnen reageren.