20597 bekeken

‘De mensen eten toch minder kool’

"We zijn al bezig met het nieuwe seizoen", meldt Michel Timmerman van TB&S uit Sint Pancras telefonisch vanuit Portugal, ergens in de buurt van Lissabon.

Hij is hier om de oogst van spitskool te begeleiden, die aansluit op de oogst van spitskool in Nederland.

Belichte planten

Nieuw is dat het bedrijf het komend jaar een klein deel van de spitskoolteelt gaat doen met planten die tijdens de opkweek zijn belicht (bij de firma Gitzels in Wervershoof). "We willen zien wat het effect is. Deze planten zouden wat sterker moeten zijn en daardoor wat sneller weg moeten groeien."

De najaarsgrondbewerking is op de zwaardere percelen al uitgevoerd. "In oktober hebben we al veel kunnen doen, voorafgaand aan de regen. We spitten of we ploegen, dat bekijken we altijd per perceel."

Versnelling van de teelt

De teelt in Nederland start met rassen als Cape Horn, Fado en Regency, gevolgd door Fernando, Marshall en Tinty. "Dat is een rode variant van Hazera. Die hebben we voor het tweede jaar gehad en gaat vaak weg in de mix, bijvoorbeeld 4 groene en 2 rode in een bak." Nederland, Scandinavië en Duitsland zijn de belangrijkste markten voor rode spitskool.

De oogst van spitskool in Portugal begint normaal eind november, dan voor de lokale markt, en vanaf half februari voor afzet in Nederland. Deze keer start de oogst voor de Nederlandse markt echter al vanaf januari. "Het is ook in Portugal warmer geweest dan in andere jaren, met minder regen. Dat heeft een versnelling van de teelt tot gevolg gehad." Die weersomstandigheden verklaren ook meteen waarom de marktsituatie voor spitskool momenteel matig is, "met veel aanbod uit Zuid-Europa. En het zachte weer in Noord-Europa werkt ook niet mee, de mensen eten toch minder kool."

Butternuts en zoete aardappelen

Behalve van spitskool, heeft Timmerman ook steeds meer verstand van butternuts (meloenen) en van zoete aardappelen. Het Portugese bedrijf is 2 jaar geleden met de meloenen gestart, en afgelopen jaar met de aardappelen, om jaarrond aan de gang te kunnen blijven. "Ik kende de gewassen niet, maar hier zijn ze erg bekend; er is hier ook ruime teeltkennis aanwezig."

Of registreer je om te kunnen reageren.