weblog

Teelt de grond uit draait door

Afgelopen week heb ik leuke gesprekken gevoerd met deelnemers aan het symposium 'Teelt de grond uit draait door', dat dinsdag 24 november tijdens de Tuinbouw Relatiedagen in Venray wordt gehouden. Dit keer zijn de initiatiefnemende telers aan de beurt om te vertellen waarom ze kiezen voor een teeltsysteem uit de grond.

Appels, bladgewassen, prei, blauwe bessen maar ook bomen en zomerbloemen komen aan het woord. Opvallend is dat alle de ondernemers op zoek zijn naar een aanvulling op het bedrijf. Soms vanwege grondbeschikbaarheid, maar vaak ook vanwege risicospreiding.

Financiering

Een ander aspect is de financiering van de innovaties. Daar is iets raars aan de hand. Banken praten allemaal over innovaties maar op het moment dat innovaties gefinancierd moeten worden, dan zijn ze opeens op zoek naar zekerheden. En dat is een ongemakkelijke tegenstelling. Het gegeven van een innovatie in de vorm van een nieuw teeltsysteem en een nieuwe markt of marktsegment is per definitie onzeker. Immers, als er zekerheid was, dan zou het een vaste waarde zijn en is het geen innovatie meer. Moeilijke discussie, zo heeft een aantal telers ervaren.

Topsector

Ook interessant is de ervaring in onderzoeksaanpak binnen de topsectorenstructuur. Samenwerking van teeltbedrijven met onderzoekers waarbij zowel overheid als ondernemers investeren in dit onderzoek. Een nieuwe ontwikkeling met grote voordelen zoals direct invloed op de onderzoeker maar ook nadelen zoals wederom de beschikbaarheid van investeringsvermogen om in dit onderzoek te stoppen. Tijdens het symposium zal Jan Willem Breukink uitleg geven over de rol van de topsector. Breukink is lid van het topteam in de topsector tuinbouw en uitgangsmateriaal.

Leuke discussies met gedreven ondernemers en de mogelijkheid om als bezoeker concrete vragen te stellen. Lees hier meer informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.