1483 bekeken

‘Steeds vaker van rassen geen zaad meer’

Bas Kok in Andijk is onverminderd enthousiast over het verloop van het bloemkoolseizoen vanaf half augustus.

"Tot half augustus hield het met uitzondering van de winterbloemkool en de eerste potten niet over, maar sindsdien gaat het hartstikke goed. In september was de bloemkool echt duur, vanwege problemen elders in Europa was er veel export. Drie weken geleden zaten we ook nog op 85 tot 90 cent, daarna is het geleidelijk wel gezakt, maar met de huidige 60 cent ben ik ook nog heel tevreden", aldus Kok op 5 november. "Dit zijn overigens niet de prijzen die momenteel in de daghandel worden betaald", voegt hij er wel aan toe.

Clarina beste ras

Kok heeft nog 6 hectare staan en verwacht er een week of vier over te doen voordat hij alles gesneden heeft. De laatste plantingen kwamen wel goed door de natte begin periode in augustus, maar nu is de groei maar mondjesmaat. "Clarina is voor het jaar heen gezien met afstand het beste ras, maar op een gegeven moment moet je toch naar andere rassen." De rassen die nog volgen zijn Diwan, Rafique en Giewont. "Dat zijn geen rassen die veel geteeld worden, maar wij gaan zo lang mogelijk door en dan moet je naar rassen die voor die periode geschikt zijn."

Zorgen over rassen

Over rassen heeft Kok overigens wel zo zijn zorgen. "Het komt steeds vaker voor dat zaadfirma's van rassen geen zaad meer verkopen. Dat kan verschillende redenen hebben, daar kom je nooit zo goed achter, maar het beperkt je wel in je mogelijkheden en dat vind ik zorgelijk. Aan de andere kant, maakt het je ook weer gemakkelijker: er valt niet zoveel meer te kiezen", grapt Kok.

Schimmels zijn met bespuitingen goed in de hand te houden. Op de plantingen die het langst op het veld staan, werden drie behandelingen uitgevoerd. "De keuze aan middelen is goed. Er zijn voldoende mogelijkheden voor preventieve en curatieve behandelingen. Ik zeg niet dat de curatieve middelen voor 100% werken, maar de werking is wel heel goed."

Winterbloemkool groeit goed

De groei van de winterbloemkool verloopt tot nu toe voorspoedig. Tegen schimmels werden daar één behandeling uitgevoerd. Voor het nieuwe seizoen zijn de 8-centimeter potten inmiddels weer besteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.