‘Het ene jaar wel last van Erwinia, een ander jaar niet’

Jan van Lierop in Mierlo oogstte vorige week zijn laatste Chinese kool voor de bewaring.

Het ras is Bilko. Hij wil het gewas altijd op tijd in de koelcel hebben, vanwege het risico van Alternaria. "In een biologische teelt ligt die schimmel altijd op de loer. We proberen daarom ook op tijd te planten. Want als je dat niet doet, en de schimmel valt snel in het gewas, blijf je met lichte kooltjes zitten."

Invalspoorten voor Erwinia

Erwinia, een bacterieziekte, speelde het gewas wel parten. "Dat is niet elke jaar een probleem, maar deze keer dus wel. We hadden de teelt op drie percelen staan, overal vonden we aantasting. Het zou overigens ook nog kunnen dat het een gevolg is van het schoffelen. Als het gewas dan wat beschadigt, creëer je invalspoorten, bijvoorbeeld voor Erwinia." De aantasting zit onderin de kool, met wisselende gevolgen; soms is de kool niet meer oogstbaar, soms volstaat het verwijderen van één of enkele bladeren. Als dat goed gebeurt, levert Erwinia in de bewaring geen problemen meer op.

Winterrogge zaaien

De vrijkomende grond wordt direct bewerkt om de gewasresten in te werken. Daarna gaat er winterrogge op. "Het is nu aan de late kant voor een andere groenbemester. Rogge is wintervast, en blijft bij lagere temperaturen nog wel wat doorgroeien. Maar in deze periode van het jaar vermindert rogge amper nog de aaltjes."

Of registreer je om te kunnen reageren.