‘Er is vraag naar selderij vanaf 650 gram’

"Het is hier nat!", reageert Frans van de Goorbergh in Bavel op de vraag hoe het loopt. "Vandaag is hier nog 20 millimeter gevallen en we waren toch al niet onderbedeeld."

Desondanks zit hij op 23 september op schema met oogsten. "Wij zijn mooi bij en we snijden op vraag van een supermarkt vanaf 650 gram. Dat is wat licht, maar het maakt dat je ook sneller aan het snijden kunt. En als ze ervoor betalen vind ik het prima." In de vrije handel levert het product met 22 cent per stuk bar weinig op. "Het is daar meer een kwestie van erbij zijn en erbij blijven voor als de prijzen weer aantrekken."

Waterstengels niet noemenswaardig

Een voordeel van het licht oogsten is dat bladvlekken, ondanks de omstandigheden, vrij goed in bedwang te houden is. "We spuiten tussen de buien door en als de grond het toelaat enkele keren met de bladmeststof koperoxychloride." Ook waterstengels komen wel voor, maar niet noemenswaardig. "Als je ze zou laten staan totdat ze 800 gram wegen, dan is het risico veel groter. Je hebt dan meer werk of je snijdt er minder. Het is dus zaak om het op deze manier zo goed mogelijk bij te blijven houden."

De oogstperiode loopt in principe nog tot eind december. Er staan nog twee plantingen met het ras Plato, dan volgt Conga. "Ik denk dat we over vier weken aan de Conga beginnen als we dagelijks aan het snijden kunnen blijven." Oogsten doet Van de Goorbergh handmatig, rechtstreeks in het fust.

Rupsen verwacht

Door het vele water werden een aantal plantingen al bijbemest. Einde week 39 volgen de latere plantingen met 250 kilo KAS per hectare. Wantsen, bladluizen of rupsen vormden nog geen probleem, maar rupsen worden nog wel verwacht. "Met Spruzit proberen we die zo goed mogelijk onder controle te houden. Spruzit werkt niet specifiek tegen rupsen, maar het doet in ieder geval wat. Iets beters hebben we niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.