Doorgaan naar artikel

‘Chinese kool goed gegroeid met relatief weinig stikstof’

Voor zo ver hij dat kan inschatten heeft Arjen Bevelander in Achthuizen tot rond week 6 werk aan het afleverklaar maken van Chinese kool. Net voor kerstmis had hij nog 120.000 stuks in de koelcel. Hij haalde de kool vanaf begin oktober naar binnen, maar sneed toen ook voor levering vanaf land. Met dank aan het gunstige weer kon hij met de levering af land doorgaan tot begin december. Zijn afnemer is Bakker Barendrecht, die hem wekelijks aangeeft hoeveel kool nodig is.

Voorzichtig met stikstof

Het begin van de oogst van de bewaarkool viel dit jaar zeker niet eerder dan in andere jaren, ondanks het groeizame weer. “We hebben relatief weinig stikstof gegeven, ze zijn niet zo snel gegroeid”, verklaart Bevelander. “We zijn met deze teelt trouwens altijd wel voorzichtig met de stikstofbemesting.” Voor het planten wordt altijd bekeken hoeveel stikstof er in de grond zit. Is de beschikbare voorraad groter dan 100 kilo per hectare, dan wordt er niet bemest. De bijbemesting volgt rond de koolvorming, die giftgrootte hangt behalve van de genoemde voorraad ook af van de gewasstand op dat moment, en van ervaringen uit het verleden. “Het is dus echt:  en, en, en… Dit jaar waren de groeiomstandigheden enorm goed, daardoor konden we met wat minder stikstof toe. Daarbij is het de kunst om de goede balans te vinden: te weinig stikstof geeft kans op binnenrand, te veel stikstof werkt natrot en zwarte stip in de hand. Dit jaar heeft het goed uitgepakt.”

Bilko en Enduro

De rassen zijn Bilko en Enduro, daar zit wel wat kwaliteitsverschil tussen. Dat hangt samen met het aanvankelijke plan alleen Bilko te bewaren, en Enduro af veld te leveren. Vandaar dat voor Bilko gekozen was voor kluitplanten en voor Enduro voor  perspotten. “Enduro had daardoor wat minder tijd rustig te groeien. De kool is daardoor wat ‘wilder’ gegroeid, wat minder vast dan Bilko. Dat ziet je terug in de cel.” Het afleverklaar maken gaat met 3 à 4 personen, afhankelijk van de grootte van de bestelling op die dag. Over de prijsvorming: “die is goed, want die heb ik zelf afgesproken.”

Nieuwe inpaklijn

Bevelander teelt ook bieslook. “Daar is het nu de tijd voor. Wat we nu rooien gaat in de koelcel, om de pol rust te geven en het oude loof wat te laten afsterven. Dat loof gaat eraf bij het inpakken.”

Verder is hij bezig met de bouw van een nieuwe inpaklijn voor Chinese kool: “Met transportbanden voor de bladafvoer. Over enkele weken moet dat klaar zijn, voor de verwerking van Chinese kool uit Egypte.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin