teeltgeluid

laatste update:14 aug 2014

'Gewasbescherming witlof zit knel'

De wortelteelt verloopt voorspoedig bij LOF. in Espel. "Maandag 28 juli viel hier in de Noordoostpolder nog een buitje van 45 millimeter. Daar waren we wel aan toe, zeker op de lichtere gronden", aldus Gerwin de Vries op 31 juli.

"Er zit volop groei in de wortels." Witlofmineervlieg vormt wel een probleem. "We hebben vangbakken geplaatst voor de monitoring en we hebben Vertimec tot onze beschikking. Dat middel is echter veel zwakker dan het niet meer toegelaten middel dimethoaat. We zien dat ook terug in de forcering. Vorig jaar hadden we ook alleen Vertimec en nu zie je meer schade van die mineervlieg in de trekkerij. Bovendien is Vertimec duurder dan dimethoaat, dat betekent minder werking en ook nog hogere kosten..." Wortelluizen zijn door de toepassing van Movento goed in de hand te houden.

Middel tegen Phytophthora

In de trek vraagt de schimmel Phytophthora de aandacht. Die schimmel infecteert de kroppen. "Door de natte herfst van 2013 lopen we daar in de trek nu tegenaan. De ene partij heeft het minder dan de andere, maar je moet het wel in de gaten houden. In de trek kun je daar niets meer aan doen, maar het zou mooi zijn als er een middel werd toegelaten dat in de wortelteelt gebruikt mag worden om dit probleem aan te pakken."

Afzet frustreert

Qua productie ligt De Vries op zo'n 70 kilo per vierkante meter, in verenkelde bakken. Qua prijsvorming blijft het een frustrerende aangelegenheid. "Vorige week waren de prijzen met 70 tot 90 cent even wat minder slecht. Momenteel zitten we weer op 50 tot 60 cent per kilo en de tendens is zakkend. We telen een prachtig product, maar het wordt niet betaald. Meer kan ik er niet over zeggen. Wij draaien nu op twee derde van onze capaciteit en daar is in ieder geval afzet voor."

Het temperatuurregime ligt op 17 graden Celsius pittemperatuur, afbouwend naar 14,5 graden. De luchttemperatuur ligt daar een graadje onder.

Of registreer je om te kunnen reageren.