Doorgaan naar artikel

‘Van de voorsprong van de spruiten is weinig over’

“Gisterenavond, vanochtend, nu. We zijn eigenlijk continu aan het beregenen. “We zitten in het droogste stukje van Nederland, geloof ik”.

Het vermoeden komt van Jaap Bos in Nieuw-Beijerland in de Hoekse Waard. Zijn gerst en spruiten moesten het de afgelopen weken doen met 6 à 7 millimeter neerslag. “Zo’n tien dagen geleden zijn we gestart met beregenen”, aldus Bos eind vorige week. “Volgens de weersverwachting zou het ’t afgelopen weekend gaan regenen, toen zijn we even gestopt. Het is inderdaad even vochtiger geweest, maar niet bij ons.”

Meer gasolie

Het gasolieverbruik is inmiddels knap opgelopen. “Ik hoop die kosten weer terug te krijgen. Door te beregenen hoop ik dat de spruitzetting wat sneller gaat, zodat we vroeg al wat meer kilo’s kunnen plukken.”

Want lekker doorgroeien is er de laatste weken zeker niet vanzelfsprekend geweest. Dit heeft er inmiddels toe geleid dat de riante groeivoorsprong die in het voorjaar ontstond, weer voor een heel stuk verdampt is. “Tot vorige week hebben we veel wind uit noordelijke richtingen gehad. Dan weet je bijna altijd zeker dat het niet meer wil groeien. Behalve het onkruid dan.” Tussendoor was Bos ook nog bezig met het bijstrooien met KAS op wat achterblijvende plekjes: “Komend weekend wordt weer neerslag verwacht….”

Signalering koolmot

Bos heeft voor enkele toeleveranciers koolmotvallen in zijn spruiten staan. Hij is dus onmiddellijk op de hoogte van wisselingen in de druk. In week 27 was duidelijk sprake van een opleving van de koolmot, in vergelijking met de week ervoor. Bos’ aanpak tot nu bestaat uit de ‘bijna wekelijkse’ inzet van Karate. “Tijdens een hoge piek gaat er Steward bij. In de vroegste rassen is dat al twee keer gebeurd, in de latere rassen nog niet. Die zijn nog voldoende open, zodat nog voldoende indringing mogelijk is; daar kan ik nog met Karate terecht.”

Echte meeldauw is nog niet aan de orde. Wel is in de vroegste rassen al een keer voorbehoedend Rudis en Movento ingezet. ‘Die moet erop zitten voordat de zich luizen of wittevlieg aandienen. En je hebt in die vroegste rassen te maken met de veiligheidstermijn.” De aantasting van koolvlieg is mondjesmaat en daarom niet van betekenis.

Toppen is rotwerk

Bos zette zich vorige week schrap voor het toppen van de vroege rassen. “Als we half augustus willen beginnen met plukken en je telt vijf weken terug, dan wordt het tijd daarmee te beginnen Maar ik vind het wel rot werk. We toppen met houten hamers. Wel voorzichtig slaan natuurlijk.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap Bos

Spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin