Doorgaan naar artikel

‘Eerst extreem vroeg, dan een gat’

“We hebben een valse start gemaakt”, aldus René Verdonk in Wervershoof over zijn broccoli.

“Van de vijf plantingen met Sirtaki waren er drie goed. Eentje hebben we in zijn geheel gefreesd.” Hij was op 18 mei al volop aan het snijden en dat was extreem vroeg. “Voor de eerste pallets kregen we rond een euro per kilo, maar door problemen met kattenogen in de schermen kwam de handel niet op gang. De prijs zakte daarom snel weg en het heeft een tijd geduurd voordat die weer hersteld was.”

Gat in de afzet

Inmiddels doet een ander probleem zich voor. “Tot twee weken geleden was er broccoli genoeg, maar deze week en ook de komende week hebben we weinig te snijden. Uiteraard is dat vervelend, maar het heeft ook wel weer iets. De eerste snij je twee weken eerder dan verwacht, vervolgens val je dan toch in een gat.”

Verdonk is druk met planten. “Dat verloopt wel mooi, maar er zitten hier in de regio wel grote verschillen in de hoeveelheid neerslag die gevallen is. Op plaatsen is er 60 tot 70 millimeter gevallen, op andere ongeveer de helft, maar er zijn ook plaatsen waar maar 8 millimeter naar beneden kwam.”

Signalering koolgalmug

Verdonk teelt in een gebied waar koolgalmug een probleem vormt. Hij heeft gewassen al preventief behandeld met Movento, maar is ook benieuwd naar de resultaten van de monitoring van Proeftuin Zwaagdijk. “Er zijn twee pieken geregistreerd. Die signalering is een welkome aanvulling. Dan weet je ook of je op tijd bent geweest met je behandeling.”

Aandacht voor knolvoet

Knolvoet is een ander punt van aandacht. “We zien op een voor ons nieuw perceel waar eerder tulpen en gras hebben gestaan in een hoek toch knolvoet opduiken. Er heeft wel eens bloemkool op dat perceel gestaan, maar toch… We hebben het perceel ook bemonsterd en de pH was goed. Alleen de vrij opneembare calcium vormde een probleem, maar ja, wat doe je daaraan? Ik heb op andere percelen wel fijne kalk gestrooid, maar op de plekken waar al knolvoet zit, helpt dat niet afdoende.”

Aan de slag met werkkaarten

De werkkaarten waarmee Verdonk dit jaar ervaring wil opdoen, zijn inmiddels binnen. “We hebben een perceel bemest aan de hand van zo’n werkkaart. Het is nog afwachten hoe dat uitpakt. En als we opnieuw planten op dat perceel is die kaart nog steeds te gebruiken. Het gaat ook over organische stof en kalk, dus dan praat je over de langere termijn. En je moet de samenstelling van je meststoffen veranderen om zo dicht mogelijk bij het advies te komen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin