‘Als we de productie halen, verdienen we wat’

In de week van 23 juni stond bijJaap Hop de eerste rooidatum gepland. De teler heeft goede hoop dat hij bij het halen van de verwachte productie aan zijn prei verdient.

Rond 10 maart gingen de eerste Marokkaanse planten bij Jaap Hop in Wagenberg de grond in. In de week van 23 juni stond de eerste rooidatum gepland. "We zijn hier in West-Brabant nooit de vroegste, dat redden we gewoon niet. Desondanks kan een teelt met deze losse planten onder vliesdoek wel uit. We hebben een vast afzetkanaal en als we de verwachte producties halen, dan verdienen we eraan."

Hardnekkig onkruid
De planten doorliepen een goed groeiseizoen, alleen onkruid vormde een hardnekkig probleem. "We hebben op dat perceel last van wortelonkruiden. We hebben dat kort na het planten bestreden en daarna nog twee keer, en vervolgens hebben we nog twee keer geschoffeld. Nu staat het perceel grotendeels schoon."

De basisbemesting bestond uit 200 kilo KAS per hectare, aangevuld met Kornmag en 60 liter Poly-N. Daarna is nog twee keer bijbemest met KAS. Beregend werd er op 16 juni. "Toen was het hard nodig om water te geven op onze leemhoudende gronden."
De planten die opgekweekt zijn in de kas zitten inmiddels ook al lang en breed in de grond. "Marokkaanse planten zijn wat grover; kasplanten wat ieler. Maar als ze eenmaal aan de groei zijn, dan trekken ze helemaal bij." Trips is tot nu toe beheersbaar met Decis en Tracer. Ook schimmels vormen nog geen probleem.

Ploegen uit beeld
Tot half juli is Hop bezig met het planten van de herfst- en winterprei. "Wij trekken de grond los met een 3-tandcultivator, altijd dwars op de rijsporen. Wij ploegen onze zandgrond al een aantal jaren niet meer. Vervolgens wordt de grond met een schijfeg vlak gelegd en net voor het trekken van de ruggen en het planten wat fijner gemaakt met een kopeg. De ponsprei wordt aangegoten met 100 milliliter water per plant. Er staan 145.000 planten per hectare. De rassen zijn Duraton, Krypton, Pluston en Harston.

Of registreer je om te kunnen reageren.