‘Vrije handel plukt vruchten’

Paul Kessel in Zegge teelt nog twee weken voor zijn huidige afzetorganisatie en gaat dan even op vakantie. Daarna pakt hij met zijn bladgewassen de draad weer op bij een andere afzetorganisatie, maar dan op een veel lager pitje.

"Het probleem met mijn huidige afzetorganisatie is dat ze afnemen wat ze nodig hebben en mij met de rest laten zitten." Er is sprake van mondelinge afspraken. Bij 'de handel' ligt volgens Kessel de oorzaak van de malaise die hij momenteel in veel gewassen ziet. "Het zijn niet de supermarkten, het zijn niet de contracten die worden afgesloten. Het is de vrije handel die de vruchten plukt."

Driekwart minder telen

Op het nieuwe niveau teelt Kessel nog circa driekwart van wat hij tot nu toe teelde. Dat waren zo'n 10.000 lollo rosso per week, 10.000 Romeinse sla, 4.000 lollo bionda, 4.000 kropsla en 2.000 eikenbladsla. "Maar we kunnen beter veel minder telen en daar dan wat aan verdienen, dan dat we op iedere planting geld bij moeten leggen. We hebben in de loop der jaren wat opgebouwd, maar ik pas ervoor om daar nu op te gaan interen. Verder telen we in twee afdelingen van onze kas nog zaad voor Rijk Zwaan. Daar verdienen we in ieder geval wel iets aan."

Onkruid grootste probleem

Teelttechnisch verloopt het seizoen tot nu toe naar wens. "We waren met de eerste oogst drie weken eerder dan vorig jaar. Verder is onkruid het grootste probleem. Wij gebruiken Chloor IPC+Legurame, maar onkruiden als knopkruid en kruiskruid blijven dan fier overeind. Er is nu Bonalan, maar dat moet goed worden ingewerkt. Ik heb er nog geen ervaringen mee opgedaan."

Kessel schoffelt het onkruid op het moment dat het weer de kop opsteekt, maar dan moeten de planten wel goed aangeslagen zijn en de omstandigheden gunstig. Meestal redt hij het met één keer, anders schoffelt hij voor het sluiten nog een keer door het gewas. "Als we het daar niet mee redden, dan is het wat het is. De komende tijd zal dat anders zijn, dan heb ik tijd genoeg om nog een keer zelf met de schoffel door het gewas te lopen", zegt Kessel, niet zonder gevoel voor zwartgallige humor.

Of registreer je om te kunnen reageren.