‘Niet top, maar de prijzen lopen op’

Aris Appel in Benningbroek plant op 29 april weer zijn eerste bewaarkool voor het nieuwe seizoen. "Morgen komen de planten", zegt Appel op 24 april.

"Die kunnen we dan mooi nog een paar dagen afharden voordat ze de grond ingaan." Als de kluitjes van de planten vochtig genoeg zijn, en daar gaat Appel vanuit, dan is beregenen op zijn grond met 18 procent afslibbare delen niet nodig. "Ik herinner me één jaar dat we beregend hebben, maar verder is dat nog nooit nodig geweest."

Gewasbescherming en bemesting

Appel krijgt in de loop van de dag de blend op de stoep die hij gaat strooien als basisbemesting. "Dat is op basis van een grondmonster, maar ik weet op dit moment de samenstelling van de blend nog niet." Dat blijkt een blend te zijn met 15,2 procent N, 2,7 procent P2O5, 16,6 procent K20, 4,5 procent MgO en 6,2 procent SO3. Hij strooit 1.500 kilo per hectare.

Het onkruid pakt hij aan met 1,5 liter Butisan S per hectare met daaraan toegevoegd een lage dosering Centium. Een week of vijf later, voordat de rijen dicht zijn gegroeid, volgt een aanaardende bewerking. Zo nodig wordt er nog gewied.
Het gecoate zaad biedt bescherming tegen koolvlieg. "Normaal gesproken is het in de loop van juni pas nodig om iets te doen tegen rupsen van het koolmotje."

Rekeningen betalen

Over het seizoen voor bewaarkool toont Appel zich redelijk tevreden. "Het is tot op heden geen topseizoen, maar de prijzen lopen op." Bij rode kool gaat het dan momenteel over 37 cent per kilo en bij wittekool over 20 cent. "Netto hebben we vorig seizoen tussen 40 en 50 ton kool geoogst. Als die gemiddeld 25 cent per kilo opleveren, dan praten we toch over zo'n 10.000 euro per hectare. Daar kan ik mijn rekeningen wel van betalen."

Het probleem van roodrot blijft dit seizoen wat doorsluimeren. "We hebben de kolen omgelegd, maar nu begint het weer de kop op te steken. Ik denk niet dat we tot in juni kunnen bewaren." Ook 'tabaksblad' begint wat op te treden. "Dat zie je niet, want dat zit pas in het vierde of vijfde omblad dat dan is bruin verkleurd. Dat is vervelend voor de handel, maar voor een teler is het overmacht. Gelukkig hebben we daar tot op heden nog geen klachten over gehad."

Of registreer je om te kunnen reageren.