‘Ik hoop niet dat er bedrijven omvallen’

Gert-Jan Aerts in Kronenberg was in week 21 zijn laatste prei aan het schonen vanuit de bewaring.

"Die zit nu zo'n zes weken in de koelcel bij 0 graden Celsius. De kwaliteit valt me helemaal niet tegen en het schoningsafval valt erg mee. Ik lever ze als korte prei, dwars in de kist, maar vanmorgen hebben we ook nog lange prei gedraaid. De celspanning in het blad is nog prima." Hij realiseert zich wel dat deze prei in de supermarkt maar een kort uitstalleven heeft. "Die overgang is natuurlijk wel erg groot. Misschien zou ik schrikken als ik ze over een paar dagen in het schap nog tegen kom." Harston is het ras.

Nieuwe oogst

Over een week tot tien dagen start Aerts met het rooien van zijn nieuwe prei. Dat zijn losse planten en Super Seedlings uit Marokko en trayplanten uit Spanje. De rassen zijn Chinook, Duraton en Capito. Tussendoor besteedt hij tijd aan het zetten van palen, draadtrekken en het hangen van touwtjes in de zaadteelt van bonen. "Die zijn 10 dagen geleden gezaaid en de rijtjes beginnen zich af te tekenen."

Teelttechnisch verliep de vroege teelt naar wens, hoewel er in de Duraton wel wat plekjes met Pseudomonas te bespeuren vielen. "En in Capito hebben we wat papiervlekken gevonden. Niet zo vreemd, gezien de temperaturen en de neerslag die we hier gehad hebben. Het is niet verontrustend, maar hier en daar vind je aangetaste planten. Ik heb toch maar wel een behandeling met Rudis uitgevoerd."

Veel bewaarde prei

In week 20 trok de prijs van prei zowaar aan naar 40 cent per kilo en deze week zit dat op 50 cent. "Maar voor prei die in de bewaring heeft gezeten, is dat nog steeds te weinig. Voor de eerste nieuwe prei wordt nu 60 tot 65 cent betaald. Ook dat is nog steeds te mager." Dat het bewaarseizoen overlapt met de eerste nieuwe prei verbaast Aerts niet. "Er is stiekem toch veel prei in de bewaring gezet, onder het motto 'hopen op betere tijden'. En de vroege prei is een dag of tien vroeger dan gebruikelijk."

Seizoen hakt er in

Of er na zo'n dramatisch seizoen als 2013/2014 bedrijven omvallen, laat Aerts in het midden. "Ik weet dat niet, maar zo'n seizoen hakt er natuurlijk wel in. Er zullen ongetwijfeld rekeningen blijven liggen, maar gelukkig hebben plantenkwekers en loonwerkers begrip voor de situatie. Maar uiteindelijk moeten die rekeningen natuurlijk wel betaald worden. Zoals ik het inschat, voorzie ik ook niet veel krimp. Het blijft een raar verhaal, want op een gegeven moment is de koek op. Alleen, dat roepen we al jaren en toch blijft het maar doorgaan, tegen prijzen die 20 tot 30 cent te weinig zijn. Er moet echt structureel iets verbeteren. Dat geldt trouwens niet alleen voor prei, kijk naar wat er momenteel gebeurt bij komkommers en tomaten. Toch blijf ik hopen op betere tijden."

Of registreer je om te kunnen reageren.