‘Er valt nog weinig te verdienen’

Frans Nouws in Achtmaal is sinds 29 april ijsbergsla aan het snijden. "Dat is twee weken eerder dan normaal, echt heel erg vroeg." De bollen zijn goed op gewicht en er gaan er tien in een doos.

Nouws oogst voor de vrije markt en in de week van 5 mei zijn daar ook de Spanjaarden nog actief. "Ik verwacht dat we vanaf volgende week geen last meer van ze hebben." Door de concurrentie valt de prijsvorming tot op heden in ieder geval enigszins tegen. "Er valt dus nog weinig aan te verdienen." Wel verwacht hij dat de prijs geleidelijk zal aantrekken, ook omdat er naar verwachting na de oogst van de vroegste teelten een lagere aanvoer zal komen. "We snijden allemaal vroeger, dus dan zal de aanvoer op een gegeven moment wel dalen." Op dit moment doen de Russen wel 'lekker mee' en zijn de eerste partijen aan Italië verkocht. "De stemming op de markt is dus goed, nu de prijzen nog."

Aanpak Sclerotinia

Bij Nouws staan de gewassen er goed bij. Zijn gewassen hebben weinig last van wegval door Sclerotinia. Voor de eerste plantingen selecteert hij verse percelen om problemen met deze schimmel te voorkomen. "Wij planten de afgedekte teelten altijd op een vers perceel waar nog nooit ijsbergsla heeft gestaan. Dat doen we om het probleem zo goed mogelijk voor te blijven. Het lastige van Sclerotinia is wel dat het in meerdere gewassen voorkomt." Verder voert Nouws standaard een chemische bestrijding uit. Het onkruid bestrijdt hij met Kerb en Chloor IPC, net voor het planten. "De dosering is afhankelijk van het perceel."

Beregenen voor doek leggen

De vroegste plantingen werden meerdere keren beregend, vanaf het planten tot aan het doek leggen. "Daar zitten bij ons een paar dagen tussen. We hebben buizen op het perceel liggen, dus we hoeven maar een druk op de knop te geven en dan slaat de beregeningspomp aan. We geven dan zo'n 5 tot 10 milliliter per keer. Pas als de grond voldoende vochtig is en de planten zijn aangeslagen, dan leggen we het doek." In de eerste drie plantweken is het ras Million, daarna volgt Damion.

Of registreer je om te kunnen reageren.