‘Wij hebben al drie jaar druppelbevloeiing’

Maarten van Hoof in Olland oogstte rond 20 maart zijn eerste asperge van dit seizoen. Die kwamen uit onverwarmde minitunnels.

"Het is één van de vroegste jaren ooit!" Het personeel werd gebeld of ze al eerder wilde komen en dat was geen enkel probleem. Een probleem vormt wel het opploegen van de ruggen van de latere rassen. "We hebben zelf beregend en gelukkig heeft het deze week geregend, maar het blijft lastig voor de loonwerker om mooie ruggen op te ploegen."

Gijnlim de vroegste

De productie van de rassen die onder de minitunnels verloopt is naar wens. Gijnlim was het vroegste ras. "Het scheelt een paar dagen met Avalim en ongeveer een week met Cumulus." Van roest hebben de rassen geen last, rozeverkleuring vraagt wel aandacht. "Toen het nog warmer was, moesten we om de anderhalve dag wel steken. We hebben toen ook tijdelijk de folie van de tunnels naar beneden getrokken, maar deze week hebben de folie weer hard nodig om de productie op peil te houden."

Al drie jaar druppelbevloeiing

Van Hoof heeft ook een perceel met druppelbevloeiing. "Ja, ik las laatst dat dit nieuw is, maar wij hebben het al drie jaar liggen. Bij ons ligt het onder de planten." Het betreffende perceel van 1 hectare met Cumulus wordt dit jaar voor het eerst volledig geoogst. "Ik denk dat we na dit seizoen voorzichtig wat conclusies kunnen gaan trekken rond productie en oogstprestaties. Vorig jaar zag ik wel dat we het gewas met dit systeem goed aan de groei hebben kunnen houden. Het loof stierf ook pas later af. We geven geen grote hoeveelheden, hooguit 1,5 tot 2 millimeter per dag. Het voordeel is dat je ook meststoffen mee kunt geven."

Calypso tegen aspergekever

Tenslotte toont Van Hoof zich nog lovend over Calypso. "Dat was er vorig jaar voor het eerst en hebben we gebruikt tegen de aspergekever. Het bestrijdt de kevers en de larven. Eén bespuiting met dat middel geeft hetzelfde resultaat als drie keer Decis gebruiken. Dus zo bekeken is het ook nog goedkoper."

Of registreer je om te kunnen reageren.