'Waar laten we onze asperge?'

Jo Verstappen in Leveroy oogstte op 12 maart zijn eerste asperge. Het betreft een verwarmde teelt onder minitunnels. Op 19 februari zette hij de kachel aan.

"We zijn hiermee niet vroeger dan gebruikelijk voor ons." Normaal plaatst hij ook blaastunnels, maar daarvan heeft Verstappen dit jaar afgezien. In 2013 is het gewas, na het verwijderen van de tunnels, in rust gegaan. Pas eind juli/begin augustus was het loof redelijk aanwezig. "Het gewas leed hier flink van. Je komt jezelf tegen als je twee jaar op rij er alles uit probeert te halen."

Minder stoken

De eerste asperge uit de verwarmde vollegrond tonen nog wat grauw en zoals te verwachten valt, vertonen de vlimmen tekenen van roest. Op 5 maart oogstte de zoon van Verstappen de eerste asperge uit zijn kas. "Hij heeft minder hoeven te stoken, binnen twee dagen was de kas op temperatuur. Het is afwachten of zo'n vroeg voorjaar consequenties heeft voor de stengeldikte."

Lentegevoel houden

Verstappen zette traditionele minitunnels, maar gaat experimenteren met de minitunnels van Engels. "Ik heb de machine niet en wil eerst ervaring opdoen. Misschien kunnen we er eentje huren?" De volgende vraag is of zo'n vroeg seizoen wel gunstig is voor de afzet. "Stel, het weer valt weer terug en het lentegevoel is weg. Waar laten we onze asperge dan?"

Nieuwe aanplant

Voor 2014 staat een nieuwe aanplant van circa 6 hectare op de planning. De keuze viel op de rassen Herkolim, Backlim en Cumulus. "Backlim is een gevestigde waarde, met Herkolim willen we proberen de kostprijs te verlagen. Cumulus is voor herinplant op een vroeg perceel. Hier heeft 20 jaar geen asperge gestaan. Ik denk dat Cumulus qua grofheid voor dit perceel beter geschikt is als Gijnlim." Vorig jaar plantte Verstappen wat Fortems en Tallems aan. "We gaan kijken wat deze rassen dit jaar presteren."

Of registreer je om te kunnen reageren.