‘Ons bedrijf is GPS-gestuurd’

Frans en Miranda Nouws telen in maatschap bijna twintig jaar ijsbergsla, wat romaanse sla en af en toe Chinese kool. Dit voorjaar gingen de eerste planten ijsbergsla op 24 februari de grond in.

De plantenkweker had de planten vijf dagen tevoren op het bedrijf in Achtmaal afgeleverd. Eind vorige week zaten er zo'n acht plantingen in de grond, afgedekt met vliesdoek. Vanaf half april moeten de teelten het zonder vliesdoek stellen, dat moment is afhankelijk van het weer.

Voorsprong blijft

De eerste planten zijn in ieder geval goed aangeslagen, constateert Frans Nouws met zichtbaar genoegen. "Het groeit gewoon goed. Heel anders dan vorig jaar, toen lag alles rond deze tijd onder dubbele afdekking. Die plantingen zijn toen trouwens nog goed terecht gekomen, in alle opzichten. Komende weken kan het weer ook nog omslaan, maar de voorsprong die de planten nu hebben, raken ze niet meer kwijt. Blijven de omstandigheden goed, dan zouden we in vergelijking met andere jaren twee weken eerder kunnen beginnen met snijden." De teelten in de eerste drie plantweken zijn met het ras Million, daarna volgt het ras Damion, "aangevuld met enkele nieuwe vroege proefsoorten."

Geduld met grondbewerking

Zo vlot als de teelt tot nu gaat, zo stroef liep het met de grondbewerking. Want de zandgrond kwam 'zeiknat' de winter uit. "We ploegen alles in het voorjaar. Dan kun je gauw klaar willen zijn, maar dan zet je de grond meteen op achterstand. We hebben echt geduld gehad: eerst moet de grond voldoende zijn opgedroogd, pas dan gaan we aan de gang. We zijn ook nu nog aan het ploegen, dat loopt goed."

Bijzondere werkwijze

Nouws experimenteerde jaren geleden met de bemesting in rijen met dierlijke mest. Dat pakte voor het gewas prima uit, maar de wettelijke aanwendingsbeperkingen voor dierlijke mest haalden een streep door deze aanpak. De bemesting gaat weer met traditionele meststoffen, wél volgens een - toch weer - bijzondere werkwijze. Hoe dat gaat, komt in een volgende bijdrage aan de orde. Wel is duidelijk dat de rol van GPS hierin aanzienlijk is. Het bedrijf startte drie jaar geleden met deze vorm van automatisering. Inmiddels zijn bijna alle trekkers en werktuigen aangepast. "Ons bedrijf is GPS-gestuurd."

Of registreer je om te kunnen reageren.