2 reacties

‘Nederlandse preiteelt ten dode opgeschreven’

"Moeten we het nog hebben over prei?", reageert Gert-Jan Aerts in Kronenberg als hij wordt gebeld. "Het is niet zo dat er in Nederland geen prei meer geteeld gaat worden, maar het vorig winterseizoen heeft menig teler zand in de ogen gestrooid. "

"De huidige marktsituatie is gewoon een structurele kwestie. Als zelfs in België, het preiland bij uitstek, voor slechts 4 cent per kilo prei wordt geveild, dan moet je toch vaststellen dat we met zijn allen een doodlopende weg zijn ingeslagen. Telen tegen kostprijs plus, het is in de huidige marktsituatie een volstrekte utopie!"

Nederland buitenspel

Dat de huidige 'winter' een rol speelt in de malaise rond prei, daarvan is Aerts overtuigd. "Dit hebben we zo nog nooit meegemaakt." Maar ook weet hij zeker dat er meer aan de hand is dan dat. "De teelt dreigt zich te verplaatsen naar onder andere Polen. En de Belgen proberen de Europese markt zoveel mogelijk naar zich toe te halen. Ik denk dat we als Nederland min of meer buitenspel komen te staan, vanwege onze hoge kostprijs."

Volgens Aerts zal het seizoen sneller dan gebruikelijk tot een einde komen. "Eind maart zal veel prei gerooid moeten worden, omdat er dan al het begin van schot in zit. We hoeven dit jaar niet te praten over hergroei, want de gewassen zijn gewoon door blijven groeien."

De kwaliteit van het te rooien ras Pluston is goed. "Nee, we hebben geen last van rode strepen of vlekken door schimmels." Bijmesten deed Aerts niet meer. "Het groeit toch wel en met een bijbemesting werk je rode strepen alleen maar in de hand."

Nieuwe hoop

Ondanks alles startte bij Aerts het nieuwe seizoen op 22 februari. "Toen hebben de eerste Super Seedlings en trayplanten geplant. De groei verloopt vlotjes, dus als er geen kinken in de kabel komen, zullen die vroeg rooibaar zijn. Het begin van een nieuw seizoen met ondanks alles toch weer nieuwe hoop."

Laatste reacties

  • GW Didden

    Natuurlijk is de preiteelt in Nederland niet ten dode opgeschreven. Ook gaat een land zoals Polen, waar ik overigens zelf woon, niet de teelt overnemen. Echter niet alleen Polen maar ook meer landen zullen hun eigen producties opzetten op dezelfde professionele manier, zoals in Nederland en Belgie. Simpel gezegd, export zal afnemen. Met grote consequenties voor landen als Nederland en Belgie.

  • M.P.H. van Lankveld

    Zoals gezegd de preiteelt is niet ten dode opgeschreven, maar als je kijkt naar de afgelopen 'winter' heeft het weer een hele nadelige rol gespeeld. Als er andere jaren een redelijke oogst was is dit deze winter verdubbeld vanwege het weer. maar niet alleen met de prei was het slecht, alle wintergroenten zaten ver onder de kostprijs, en de de grootwinkelbedrijven sponnen er garen bij, DAAR gaan de prijzen niet omlaag, bij ons telers WEL.

Of registreer je om te kunnen reageren.