1 reactie

‘Wie een winkel wil beginnen, doet eerst marktonderzoek’

"De prijs voor witlof? Die wordt alleen maar slechter, het is gewoon dramatisch. Het ligt nu op zo'n 45 cent per kilo." Siem-Jan Hemmes in Breezand kan het niet mooier maken.

Met kerst en Nieuwjaar lag het prijsniveau op 80 tot 90 cent. "Dat vind je dan al hoog, terwijl het feitelijk net boven kostprijs is." In de weken daarna is de prijs gezakt. Tot 60 à 65 cent in week 4 en nu dus naar de genoemde 45 cent. In het verleden zijn er op momenten met een vergelijkbaar ongunstige prijsvorming wel eens vergaderingen met telers belegd in een poging de prijsontwikkeling te keren, bijvoorbeeld in de sfeer van productiebeperking. Tot nu toe is dat op geen enkele manier aan de orde. Wel zeker is dat de prijssituatie niet bijdraagt aan een vrolijke stemming, bevestigt Hemmes. "In gesprekken met mensen van buiten de sector is de reactie vaak hetzelfde: dat een bedrijf toch rendabel moet kunnen draaien?

"Het probleem met de teelt van groente is dat inkopers er alles aan doen om nooit duurder in te kopen dan de concurrent, en productiebedrijven willen groeien om de kostprijs te drukken", analyseert hij. "Zonder daarbij de vraag te stellen of de markt die uitbreiding aankan. De hele productie kan immers op de veiling gezet worden, en het verkoopteam mag er mee aan de slag. Maar iemand die een winkel wil beginnen doet toch eerst marktonderzoek? Ik trek nu 18 hectare witlof, maar als ik morgen besluit uit te breiden naar 30 hectare, kraait daar geen haan naar. Iets vergelijkbaars zie je in het toenemende productievermogen van nieuwe rassen. In deze periode trek ik het ras Topscore. Toen ik nog een ander ras had produceerde ik 8 pallets per dag. Met Topscore produceer ik elke dag twee pallets meer. Als een veilingverkoper er een klant bij krijgt voor 2 pallets per dag, dan heeft hij het goed gedaan. Ik kan die klant bedienen met mijn twee pallets extra. Maar ik ben niet de enige die het ras Topscore heeft..."

Teelttechnische zaken

Hemmes zit sinds eind vorig jaar in Topscore, na Atlas. In die Atlas en in de eerste partij Topscore zat wat Phytophthora, waarschijnlijk een erfenis van de natte omstandigheden op het veld. Hij bestreed de schimmel met Fenomenal, Paraat en Aliette in het proceswater. De aantasting is achter de rug, voor de veiligheid wordt er nog wel gewerkt met Paraat en Fenomenal. De trek met Topscore gaat door tot week 15, daarna volgt het ras Flexine. De watertemperatuur zat vorige week op 19 graden Celsius, teruglopend naar 17 graden, met een luchttemperatuur van 17 graden.

Nadenken over nieuwe seizoen

Het zaaien van de nieuwe wortelen is nog niet aan de orde, maar wel het nadenken over hoe een en ander aan te pakken. "Je moet je eerst bepalen of we weer zo'n seizoen krijgen als in 2013." Dat willen is nog iets anders dan dat kunnen. "Ik zie me in ieder geval zeker niet stoppen, maar wel uitwijken naar een andere strategie. Uitgangspunt is dat ik altijd wil voldoen aan mijn financiële verplichtingen. Ik overweeg daarom dit jaar een aantal hectares minder te laten zaaien. Die wortels wil ik, indien aan de orde, gaan inkopen op de vrije markt. Dat heb ik in het verleden wel vaker gedaan, al is het kwantum 'vrije markt'-wortels niet zo groot meer als vijf of acht jaar geleden. Akkerbouwers zijn voorzichtiger geworden, met de keus uit meer rendabele teelten."

Eén reactie

  • G.J.M. van Dongen

    De meeste telers hadden al een 'winkel', ze hebben die alleen een beetje uigebreidt, omdat ze bij hun klanten meer witlof konden leveren. Die zelfde klanten, halen dan minder op een ander en zo krijg je overaanbod. Maar het lijkt me niet raar als bedrijven (winkels) willen groeien met bestaande klanten.
    Dat hoeft niet altijd met marktonderzoek vooraf

    Gijs van Dongen

Of registreer je om te kunnen reageren.