‘Nieuwe etiketten worden een probleem’

"Ten aanzien van onkruidbestrijding lopen we met de nieuwe etiketten toch wel tegen problemen aan", stelt Jan Klep in Oud Gastel.

"Je krijgt met de nodige beperkingen te maken wat betreft het aantal keren gebruiken en de doseringen. Dat maakt het toch een stuk lastiger om aan alle eisen te voldoen."

Verloren seizoen

Klep rooit momenteel in Poulton en dat ras staat er goed bij. "We halen mooie producties en de kwaliteit is prima, maar de prijs, daar zijn geen woorden voor. Ik zie ook niet dat er nog veel verandering in komt. Wij rooien vanaf november en het is sindsdien nooit echt iets geweest. Het is een verloren seizoen, zo kun je dat wel noemen ja. Daar trekken wij wel onze conclusies uit. Voor het komende seizoen planten we een hoeveelheid die wij met onze eigen arbeid nog kunnen verwerken. We gaan vooral geen extra kosten maken."

Wrange voordelen

Het voordeel van de huidige situatie is het schoningsgemak, waardoor de arbeidsprestatie op een goed niveau zit. Ondanks de aanhoudende niet-winterse omstandigheden is er nauwelijks sprake van Fusarium, papiervlekkenziekte of roest. In de prei die nu gerooid wordt, werd eind november voor het laatst een bestrijding uitgevoerd met Amistar. Dat geldt ook voor de onkruidbestrijding met Chloor IPC tegen met name muur. "Ook muur groeit door, maar de druk van dat onkruid is op het perceel waar we nu bezig zijn niet zo groot. Het leidt in ieder geval niet tot problemen bij het rooien."

Afhankelijk van de weersomstandigheden voorziet Klep op 12 februari om over 7 tot 10 dagen aan de slag te moeten met het strooien van kunstmest.

Probleem van schachtlengte

Over de rassen die Klep teelde, is hij tevreden. "Krypton, Belton en Poulton voldeden allemaal goed." Het nadeel van Krypton en Belton was wel dat ze wat te veel rek vertoonden, omdat ze wat achter liepen met rooien. Daardoor kwam de verhouding tussen schachtlengte en bladlengte wat scheef uit en dat betekende wat extra sorteerwerk. "Bovendien was er toen ook geen vraag naar prei met een langere schacht. Soms is dat wel zo en daar kun je dan van profiteren, nu dus niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.