‘Amerikaanse president bezoekt Warmenhuizen’

"Zet die kop maar boven je stukkie. Ik had Obama gisteren aan de lijn. Hij moet deze maand in Den Haag zijn maar eerst komt hij naar ons: kool kopen. In de VS is het momenteel bar koud, echt koolweer en wij hebben nog zat kool over."

Het is een mooie manier van Siemen Bruin om aan te geven dat de koolmarkt wat hem betreft wel in beweging mag komen. "Het zit hem in het zitten," analyseerde hij al eens in een eerdere bijdrage: kopers vragen wel naar kool, maar ze kopen hoogstens een beetje. Dat geldt voor witte kool. "Voor rode kool gaat het anders: daar wordt minder van geteeld, het aanbod is minder: dat merk je."

"Het probleem is dat je niet weet waar het hem in zit. De handelaren spreken elkaar, ze hebben contact met het buitenland en concluderen: 'de vraag naar sluitkool komt eerdaags'. Dat zegt een doodgraver ook altijd: 'eerdaags komt hij langs'. Dat kan je maanden achtereen blijven zeggen."

Maar nu serieus: "De handel moet gaan aantrekken, want de koelhuizen zitten nog behoorlijk vol. Ik heb zelf drieduizend kisten staan. Om die op tijd weg te krijgen, moet ik op tijd kunnen beginnen. Met de TT van Assen (de laatste zaterdag van juni) wil ik leeg zijn. Dat is tot nu toe in 90 procent van alle jaren wel gelukt. Soms houd ik 20 à 30 ton over voor levering aan de snijderij, om de tijd te overbruggen totdat ik weer verse kool heb. Die laatste kool is dus altijd al wel verkocht, nu nog de voorraad die ervoor zit."

10 cent te kort

De koolkwaliteit noemt hij redelijk tot goed, behoudens partijen met rotstrukken, als gevolg van het natte najaar. In sommige gevallen is 10 tot 15 procent aangetast; Bruin zelf heeft ook een verkeerde partij in zijn cel. "Die gaat eruit voor de snijderij, die kool is nu nog goed op te knappen."

Om tijdig door zijn koolvoorraad heen te zijn, is Bruin in week 5 met drie man gestart met afleveren. Vanaf half december tot en met week 4 kon hij dat afleverwerk nog af met zijn vrouw en zijn zoon.

De prijsvorming was vorige week nog niet om naar huis te schrijven, met 10-11 cent voor de 36'ers, en 14 cent voor de zessen. "Dat is 10 cent per kilo te kort. De rode kool doet door elkaar 25 cent, dat is oké."

Geen zorgen over structuur

Het planten start weer in week 13, met achtereenvolgens de rassen Perfekta en Eton voor levering af land. Vanaf week 16 volgen de bewaarrassen. Bruin beschikt over 12 hectare zandgrond, die net voor het planten gespit wordt. De bewaarkool gaat op winterland, die gespit of geploegd wordt. "Het land is zeiknat", aldus Bruin vorige week donderdag. "Ploegen kan niet, maar we gaan morgen wel spitten. Vannacht heeft het een paar graden gevroren, en komende nacht doet 't dat weer. Het water dat nu nog op het land staat, kan dan weer doorzakken." Over het uitblijven van een echter winter, en het effect daarvan op de grondstructuur, maakt hij zich nog geen zorgen. "Met een week stevige, open vorst kan dat hard bijtrekken."

Of registreer je om te kunnen reageren.