1374 bekeken

‘Wat meer Sclerotinia in witlofwortelen’

Enkele weken geleden introduceerde LOF. in Espel de witlofkweekset, waarmee consumenten thuis kunnen beleven hoe witlof groeit, en kunnen ontdekken waarom de kroppen wit blijven.

Er is al aardig wat vraag naar de sets, vertelt Gerwin de Vries, ook van bedrijven die grotere aantallen afnemen om het te gebruiken als kerstgeschenk. "De kunst is nu om er een stevige 'promotieslinger' aan te geven. Dat kost tijd. De afgelopen weken zaten we volop in de worteloogst, dan is het gewoon lastig om er voldoende tijd voor vrij te maken. De set is te bestellen via internet, daarnaast gaan we er flink mee uitpakken op 14 december op de Pure Markt, dit publieksevenement wordt gehouden in het Amstelpark in Amsterdam. Daar verwachten we wel wat van."

Eerst uitzieken

Eind vorige week zijn de laatste witlofwortels gerooid, dit betrof een wat kleiner perceel met laat gezaaide Vintor, met Sclerotinia. De schimmel is een erfenis van het natte weer afgelopen zomer. Vooral in augustus viel er veel regen. "We hebben die teelt nog even laten staan, zodat het kon uitzieken. Dat helpt wel. De wortels zijn nog wel te bewaren."

Momenteel liggen er veel wortelpartijen in een proeftrek: van eigen teelten en teelten op contract. "We zitten nu in de oogst van rassen als Ombline, Desir, Topscore en Flexine. Voor dit laatste ras is het nog wel wat te vroeg. We hebben ook Vintor staan, die moet nog 2 weken groeien. Die beoordelen we alleen op kwaliteit, met dat lof kun je in deze periode verder niets."

De Sclerotinia-aantasting valt niet helemaal mee: "in sommige partijen zie je het een beetje, in een enkele partij is de druk groter. Alles is op de sorteerder wel behandeld met Rovral. De partijen Topscore die we nu uitleveren, dompelen we ook in calciumchloride. "We zien na deze zomer ook wat meer smet, dat is zo goed in de hand te houden."

In de reguliere trek werd vorige week de laatste Desir geoogst, "Dat ging werkelijk super. We gaan verder met het ras Atlas, gedurende vijf weken. Daarna volgt Flexine."

Of registreer je om te kunnen reageren.