Doorgaan naar artikel

‘Stoppen met prei telen zonder afzet’

Bij Jaap Hop in Wagenberg ligt het rooien van prei voor de verse markt even stil.

“Ja, inderdaad, vanwege de prijsvorming. We rooien op dit moment alleen voor de snijderij en daar is het vooral van belang om voldoende productie per hectare te halen. De kwaliteit is op dit moment gewoon goed, dus in dat afzetkanaal hebben we geen klagen.”

Wel werden vorige week en zullen in de komende dagen de zwaardere hoeken uit percelen gerooid gaan worden om de aanvoer en kwaliteit op peil te houden, stelde Hop op 16 december. “We doen dat met de klembandrooier in boxen. We hebben dat ook gedaan om continuïteit in de aanvoer te houden, vanwege de weersvoorspellingen met veel regen.” De prei gaat in de koelcel bij 3 graden Celsius.

Redelijk op kilo’s

Had Hop eind oktober nog zorgen over de productie van zijn voor februari bestemde prei, half december zijn die zorgen een stuk minder. “Ik zeg niet dat we topproducties hebben staan, maar alles staat redelijk op kilo’s. Vorig jaar groeiden de gewassen beter door, maar je hebt het niet voor het zeggen. We hebben hier toch een paar nachtvorsten gehad en dat tempert dan de groei. Het blijft moeilijk inschatten, maar ik denk wel dat we aan de kilo’s komen. En misschien is het wel beter als heel de sector op minder kilo’s uitkomt. We blijven hopen op betere tijden, maar er blijven telers die al hun prei telen zonder dat ze vooraf de afzet hebben geregeld. Daar moeten we echt mee stoppen.”

Krypoton, Pluston en Harston

Momenteel rooit Hop Krypton, daarna volgen Pluston en Harston. “Krypton is een mooie prei die veel productie geeft. Als je het ras in de supermarkt ziet liggen, is het misschien niet de mooiste, maar de consument maakt zo’n vergelijking niet. Pluston vind ik mooier, vanwege de donkere kleur. Het ras levert relatief meer productie, maar je moet hem wel op tijd rooien.”

Misschien nog een behandeling

Schimmels werden half november voor het laatst bestreden met Folio Gold en half december is alles onder controle, evenals het onkruid muur. Afhankelijk van de temperaturen en de neerslag overweegt Hop in de komende periode nog een bestrijding uit te voeren. “Het is vaker voorgekomen dat rond Kerstmis de spuitmachine al in de loods stond, maar dat we die toch weer van stal moesten halen. Met name Phytophthora kan bij hogere temperaturen en (veel) neerslag toch nog de kop op steken.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin