Doorgaan naar artikel

‘Liever nu meer trek op de schoorsteen voor spruitenprijzen’

Leo Kleijwegt stuurde enkele weken geleden een foto naar Groenten & Fruit, ‘met de groeten van opa’. Zijn kleindochter is op het beeld op de kop af 91 centimeter lang en de lengte van het ras Sofia komt daar nog bovenuit.

Cees van Drunen van Agrisemen deed er nog een schepje bovenop, onlangs op de open dag in Zuid-Beijerland. Hij had het ras Sofia ook in de Flevopolder staan, vertelde hij, met planten tot aan zijn kin…

Gunstig is wel dat die lange planten bij Kleijwegt kaarsrecht staan. “We hadden er nog geen ervaring mee, want we hadden Sofia voor het eerst. Dat de planten goed overeind zijn gebleven, is volgens mij mede te danken aan wat ik maar even aanduid als onze nieuwe manier van bemesten, met vloeibare stikstof in de rij. Dat is prima bevallen, daar gaan we mee door. En ik niet alleen, want ook enkele (kritische) collega’s gaan met rijenbemesting beginnen. De belangstelling neemt gewoon toe “

Steadia en dan Gigantus

De plukker staat nu in het ras Steadia, tot het eind van deze maand. “We willen hem wel voor de vorst weg hebben, want daar kan Steadia niet goed tegen.” De pluk gaat gemakkelijk, met kaarsrechte, egaal vol gegroeide planten. “Je moet wel op tijd toppen, dat is volgens ons belangrijk. Het gewas staat er gewoon keurig bij, we zijn er positief over.” Zoals dat ook geldt voor het ras Gigantus. “Die doet zijn naam eer aan, qua kilo’s en kwaliteit, zonder een erg hoge stikstofbehoefte.”

Vlinder werkt formidabel

Kleijwegt heeft al enkele jaren een voorsorteerder op de plukmachine. Dit apparaat – door de door de typische vorm ook wel aangeduid als ‘de vlinder’-  haalt er de verkeerde spruiten uit voordat ze in de bunker terecht komen, en daar andere spruiten vervuilen. “Die heeft zijn sporen dit jaar wel verdiend. Het is ‘formidabel’ wat er daarmee wordt uitgesorteerd. Er zijn kopers die op voorhand vragen of we werken met een vlinder op de plukker. Zo niet, dan zakt de interesse om handel te doen vaak behoorlijk weg.”

Gewoon ploegen

Vrijkomende percelen worden vaak gereed gemaakt voor graan, of  voor nog een jaar spruiten. Maar wel altijd na ploegen. Niet kerend grond bewerken – meer en meer in de belangstelling – is wat Kleijwegt betreft niet aan de orde. “Daarmee houd je al het groen bovenin, en ook ziekten en plagen. Bovendien is de grond in de Hoekse Waard vaak te zwaar om niet te ploegen. Misschien dat er mogelijkheden zijn met een rijpadensysteem.”

Verlies minder groot

Over de prijsvorming is hij minder tevreden. “Zo voor de kerst zou de er wat meer trek op de schoorsteen mogen zijn”, stelt hij beeldend vast. “Deze maand is er 5 cent per kilo bij gekomen. Dat is niet veel, maar wel 15 procent meer ten opzichte van wat het eind november was. Het komt erop neer dat daardoor het verlies wat minder groot geworden is. De producties zijn wel hoog.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin