‘15 procent meer dan andere jaren’

Zo tegen het eind van het jaar is Aris Appel in Benningbroek wat minder bezig met zijn sluitkool.

Vorige week dinsdag was hij aan het jagen. "Dat is een mooie bezigheid." De 'oogst' van die dag bestaat uit zeventien hazen en viereenden. "Dat zijn niet de beesten die in kool de meeste last geven, maar hier in de buurt zit een fruitteler die daar anders over denkt. Krijg je sneeuw dan willen die hazen graag naar die boomgaard, ze vreten daar de bast van de bomen." In sluitkool zijn het vooral duiven die in de eerste weken van de teelt parten kunnen spelen. "Duiven mag je het hele jaar schieten. Niet dat ik er op loop, maar komt er een voor mijn geweer, dan is hij de klos. Maar je kunt ze het beste in het voorjaar pakken, als ze in de boom zitten. Dat maakt het gemakkelijker, en het rendement is hoger als je ze opruimt net voordat ze jonkies hebben."

Wachten tot maart

Appel is ook nog niet bezig met de verkoop van zijn kool. "We wachten totdat het wat meer waard wordt. Meestal wordt dat wel maart, april, mei. Dan leveren we normaal wel 90 procent uit."

De nadruk ligt op rode kool, met een hele mooie productie. "Wel 15 procent meer dan andere jaren." Voor zijn wittekool ligt het wat anders. In zijn vorige bijdrage gaf Appel aan erover te twijfelen of hij die nog wel zou oogsten. De kool was te klein gebleven. "We hebben die kool toch naar binnen gehaald, maar waarschijnlijk voor de koeien. Het zijn 80'ers en 100-'rs. Je moet eigenlijk 60'ers hebben. Er zit ook wat tripsschade op, verlies je daardoor ook nog wat blad, dan weet je het wel... Het is geen grote partij, alles bij elkaar dertig kisten."

Nieuwe gedragen spuit

Over enkele weken wordt er een nieuwe spuit afgeleverd, voor op het eigen bedrijf, en voor spuitwerk bij derden. "Alles bij elkaar spuit ik zo'n 650 hectare. Het wordt er een van het merk Dubex, in een gedragen uitvoering met 24 meter werkbreedte. Gedragen spuiten worden amper nog verkocht, maar op veel percelen die ik onder handen heb, is een grote spuit juist lastig. Ik ruil een 14 jaar oude spuit in, ook een Dubex. Die behoort tot de goedkopere merken, maar ik heb er nooit trammelant mee gehad. Voor de inruilwaarde maakt het merk niet uit, want die is voor een gedragen spuit toch altijd nihil."

Of registreer je om te kunnen reageren.